Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania a cerut ambasadorului rus explicaţii cu privire la atacuri cibernetice care a vizat în 2015 Bundestagul

steag germania

Germania a cerut joi ambasadorului rus explicaţii cu privire la atacuri cibernetice care a vizat în 2015 Bundestagul (Camera inferioară a Parlamentului) şi serviciile cancelarului Angela Merkel, relatează AFP, potrivit news.ro.

Acestatac cibernetic - despre care există ”indicii puternice” că a fost comis de un suspect, la acea vreme membru al serviciului rus de informaţii militare GRU - ar putea să conducă la impunerea unor sancţiuni de către Uniunea Europeană (UE), avertizează într-un comunicat Ministerul german de Externe.

Secretarul de stat german însărcinat cu Afaceri Externe Miguel Berger l-a ”invitat” pe ambasadorul rus Serghei Neşciaiev, pentru a discuta despre acest atac comis în urmă cu cinci ani împotriva Bundestagului şi serviciilor Angelei Merkel.

”În numele Guvernului federal, el a condamnat ferm atacul hackerilor împotriva Bundestagului”, precizează ministerul.

Hackerii au furat - în paralel cu acest atac, scrie presa germană - date personale de pe o mesagerie a cancelarului, în perioada 2012-2015.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

Angela Merkel a deplâns ea însăşi, la 13 mai, tentative ”scandaloase” de piraterie ruse care au vizat-o în 2015 şi a dat asigurări că dispune de ”probe tangibile” cu privire la aceste atacuri informatice.

Un mandat de arestare a fost emis recent, la cererea parchetului federal, pe numele unui presupus hacker - Dimitri Badin -, căutat de asemenea de poliţia federală americană (FBI), potrivit săptămânalului Der Spiegel.

Dimitri Badin este suspectat de faptul că a participat la piratarea campaniei democrate în vederea alegerilor prezidenţiale din 2016 în Statele Unite şi că a desfăşurat acţiuni împotriva Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Guvernul german a anunţat că ”evaluează de asemenea acest incident în cadrul anchetei în curs cu privire la «dosarul Tiergarten» şi îşi rezervă în mod expres dreptul de a lua măsuri suplimentare”.

Acest dosar priveşte asasinarea în vara lui 2019, în centrul Berlinului, a unui georgian de origine cecenă.

Un suspct, care a intrat în Germania cu documente false, se află în detenţie provizorie în acest dosar. Şi el este suspectat de legături cu serviciile ruse.

Angela Merkel a acuzat Moscova ”de susţinerea regimurilor marionetă în anumite părţi ale estului Ucrainei şi de atacarea democraţiilor occidentale, inclusiv a Germaniei, cu mijloace hibride”.

Relaţia cu Rusia urmează să ”ocupe” - între alte dosare geopolitice - preşedinţia semestrială a Germaniei la UE, începând de la 1 iulie, a avertizat Angela Merkel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.