Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania a decis să primească refugiați pe teritoriul României

germania frontiera

Evenimentul Zilei:

Europa insistă zilele acestea asupra nevoii de a-i trata pe refugiați cu umanitate. Așa este Europa: civilizată și plină de compasiune. În Europa, drepturile și libertățile indivizilor sunt esențiale. Paradoxal, în timp ce pozează în umaniști sensibili, politicienii Europei dovedesc că nu dau doi bani pe libertatea refugiaților de a-și alege țara în care vor să trăiască. Ce altceva sunt cotele obligatorii decât o desconsiderare a libertății de mișcare? Refugiații sunt tratați ca cifre, nu ca indivizi. Cu cinism.Nu pot să înțeleg nici în ruptul capului, deși criza durează de ceva vreme și am urmărit atent evoluția evenimentelor, cum poți să te bați în piept că respecți drepturile libertățile refugiaților și să insiști să-i trimiți în țări în care nu vor să ajungă.Potrivit normelor de drept internațional, un refugiat este un om liber. Deși, momentan, o țară îi poate restrânge dreptul la liberă circulație, un refugiat nu poate fi silit să se stabilească într-o anumită țară a UE dacă nu dorește acest lucru. Mai mult, nu poate fi reținut împotriva voinței sale în țara respectivă, decât în situația în care încalcă legile statului respectiv.Realizați cât de absurdă este ideea cotelor obligatorii de refugiați? Să zicem că României i se cere să găzduiască 3.000 de refugiați. Aceștia sunt urcați în autocare și aduși în țara noastră. Să presupunem că ei vor să trăiască în Germania, Spania sau Suedia. Nu intenționează să se stabilească într-o țară precum România, care le oferă mult mai puține lucruri, în comparație cu țările dezvoltate din Uniunea Europeană. Pe unii îi apucă plânsul când greșesc drumul spre Germania și nimeresc pe la noi. Ați văzut cum plângeau cei doi frați afgani...Cum vor fi acesti refugiați urcați în autocare? Cu forța? Ce legătură mai are un astfel de comportament cu respectul european pentru drepturile indivizilor? Cum poate România să-i țină pe teritoriul ei? Cu forța? Exclus. Absurd. În două săptămâni se o iau la picior în direcția Germania. Înțelegeți de ce este aberant să insiști pe cote obligatorii?... Ca să nu mai vorbim de faptul că este o încălcare gravă a spiritului european să impui prin vot unui stat-membru un lucru împotriva voinței lui. Este o rețetă nedemocratică și profund dăunătoare pentru coeziunea europeană. Cotele obligatorii pot rupe Europa în două, între Est și Vest. Consecințele asupra climatului politic european ar fi devastatoare. Vorba lui Traian Ungureanu, europarlamentar PPE: ”Germania a decis să primească refugiați pe teritoriul României. E absurd”.

RFI:

Problema imigranţilor este "puţintel exagerată" în România, declară Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române. Criza a provocat reacţii negative în Europa, pentru că problema e tratată emoţional, crede el. Constantin Bălăceanu-Stolnici mai spune că valul de imigranţi nu este suficient de mare în momentul de faţă, ca să schimbe fondul cultural al Europei, aşa cum se tem unii europeni. "În primul rând, această chestiune a imigranţilor este o realitate socială, o realitate istorică ce impune o anumită gestionare a ei, gestionare care este foarte dificilă, din motive politice, economice şi emoţionale. Astfel de migraţii sunt foarte vechi. Nu uitaţi că populaţia din Europa provine din Orientul de Mijloc, marile migraţii care au început încă din Neolitic, deci fenomenul nu este nou. Contextul istoric este nou şi creează în populaţii anumite reacţii contradictorii. Pe de o parte, intervine imperativul solidarităţii umane. Cred că ăsta este elementul fundamental care este pus înainte în momentul de faţă, trebuie să ajutăm nişte oameni care se găsesc într-o situaţie foarte dificilă, din punct de vedere al propriei lor supravieţuiri. Dar după aceea, sunt consideraţii de ordin hai să spunem mai personale, mai egoiste, în care populaţiile văd acest lucru ca o invadare a unei noi mâini de lucru, o invadare a unui străin. Amândouă au conotaţii emoţionale şi din această cauză există şi acea reacţie negativă. În plus, se mai adaugă un element absolut conjunctural, teama că printre aceşti emigranţi se vor strecura şi elemente care aparţin fundamentalismului islamic, care este destul de agresiv.Aici este un motiv de îngrijorare, dar cred că este un construct imaginar şi care este întreţinut de o anumită parte a presei, pentru că imigraţiile în Europa în momentul de faţă nu sunt suficient de mari, suficient de importante, ca să schimbe mentalităţile şi să schimbe fondul cultural", a declarat academicianul.

Ziarul Financiar:

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, câştiga în 2013 – ultimul an pentru care a fost făcut public salariul - 59.800 de dolari. Totuşi, conform unor oficiali ruşi, salariul ar fi crescut substanţial în aprilie 2014, ajungând la 150.000 de dolari, scrie CNNMoney. Vladimir Putin a anunţat vineri că va tăia 10% din salariu în urma dificultăţilor economice prin care trece Rusia. Mişcarea a fost urmată şi de premierul Dimitry Medvedev şi de alţi înaţi oficiali ruşi. Salariul preşedintelui rus este modest totuşi, în comparaţie cu cât câştigă alţi lideri mondiali. Spre exemplu, preşedintele SUA, Barack Obama, câştigă 400.000 de dolari pe an, în timp ce Angela Merkel, cancelarul Germaniei, câştigă 240.000 de dolari pe an.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.