Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania a marcat Centenarul de la Constituția de la Weimar

germania

Adunarea Naţională întrunită la Weimar pentru a scrie prima constituţie democratică a Germaniei, în urmă cu 100 de ani, a marcat un punct de cotitură în istoria ţării, a declarat preşedintele Frank-Walter Steinmeier, cu ocazia unei ceremonii desfăşurate miercuri, relatează dpa, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Consultanții au apăsat butonul de panică în PNL / SURSE

'Pentru prima dată, s-a întrunit un parlament care fusese ales în urma unui scrutin liber şi egal', a declarat preşedintele Steinmeier, în faţa demnitarilor prezenţi în clădirea Teatrului Naţional din oraşul Weimar.

'Aici, la Weimar, o femeie s-a aflat la tribună pentru prima oară într-un parlament de acest fel', a continuat preşedintele.

Vorbind în marja evenimentului, cancelarul Angela Merkel a adus un omagiu Adunării de la Weimar drept un pas major spre democraţie, în care au fost instituite drepturi importante, precum dreptul de vot al femeilor.

Ea le-a cerut tinerilor să fie încurajaţi să lucreze pentru democraţie. 'Fiecare generaţie trebuie să lupte pentru democraţie din nou', a spus cancelarul după ce a discutat cu tinerii prezenţi la eveniment.

Angela Merkel a mai punctat că actuala Constituţie germană, care în 2019 va împlini 70 de ani de existenţă, are la bază Constituţia de la Weimar, din ale cărei slăbiciuni a tras însă învăţăminte.

Europa de astăzi a apărut din Republica de la Weimar şi din 'perioada teribilă a naţional-socialismului şi Holocaustului', a adăugat cancelarul german.

Evenimentul de miercuri a marcat startul unei 'Săptămâni a democraţiei' care va continua la teatrul din Weimar până duminică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.