Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania alocă două miliarde de euro pentru construirea unui computer cuantic

computer cuantic

Germania a anunţat marţi alocarea a două miliarde de euro pentru a construi un computer cuantic până în 2025, având în vedere ambiţia Franţei de a deveni una dintre ţările de frunte în această tehnologie menită să transforme industria IT, relatează AFP.

Fondurile, în întregime de origine publică, sunt împărţite între Ministerul Cercetării care a primit 1,1 miliarde de euro şi Ministerul Economiei care a primit 878 de milioane de euro, anunţă două comunicate de presă separate, potrivit agerpres.ro.

''Obiectivul nostru este să construim un computer cuantic competitiv în Germania în următorii cinci ani şi să creăm un ecosistem asociat cu potenţiali utilizatori'', a declarat ministrul Cercetării, Anja Karliczek.

Este vorba despre ''crearea foarte rapidă a unei baze industriale care să pună în practică calculatoarele cuantice şi să le folosească potenţialul'', a subliniat, la rândul său, ministrul Economiei Peter Altmaier.

Agenţia spaţială germană, DLR, va primi 740 de milioane de euro, având ca foaie de parcurs să construiască parteneriate în industrie, inclusiv întreprinderi mici şi mijlocii, start-up-uri şi cercetare.

Aceste eforturi bugetare fac parte din pachetul de relansare în valoare de 130 de miliarde de euro stabilit în iunie 2020 de guvernul de coaliţie al cancelarului Angela Merkel pentru a contracara şocul economic cauzat de pandemia de COVID-19.

Planul german include 50 de miliarde de euro pentru a dezvolta domenii precum inteligenţa artificială şi tehnologiile cuantice, într-o ţară în care industria reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul anual.

Comisia Europeană doreşte ca UE să dezvolte primul său computer cuantic până la finalul deceniului pentru a consolida suveranitatea tehnologică a Europei în faţa Chinei şi a SUA.

În acest context, o competiţie pare deja lansată între Germania şi Franţa, care a anunţat în ianuarie un plan naţional de investiţii de 1,8 miliarde de euro pe 5 ani în cuantică, cu ambiţia de a plasa Franţa în ''primele trei din lume'' în această tehnologie.

Tehnologiile cuantice exploatează proprietăţile materiei la scara infinit de mică (atom, ion, foton, electron).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.