Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania consideră că UE ar trebui să mențină pragmatismul în relațiile cu Regatul Unit pe fondul Brexit

al-jazeera.com
brexit

Uniunea Europeană va trebui să dea dovadă de acelaşi pragmatism în relaţiile cu Regatul Unit, a declarat Jörg Kukies, secretar de stat în Ministerul Finanţelor german, el declarându-se ''profund îngrijorat'' de lipsa unor progrese reale în negocierile dintre Bruxelles şi Londra, informează Reuters, potrivit AGERPRES.

City-ul londonez este cel mai mare centru financiar din Europa, dar ar putea suferi o amplă decuplare de blocul comunitar odată cu expirarea perioadei de tranziţie post-Brexit, la 31 decembrie acest an.

Uniunea Europeană şi Regatul Unit au intrat într-o fază intensivă în negocierile privind un viitor acord de comerţ liber, deşi accesul UE la companiile financiare britanice este tratat în mod separat de Bruxelles.

''Companiile germane, din ce ştiu, se bazează masiv pe finanţarea la scară mare oferită de City-ul londonez, aşa că în această privinţă va trebui să menţinem pragmatismul, indiferent de ce se întâmplă'', a spus Jörg Kukies în cadrul unei dezbateri online organizate de Afore Consulting.

''Însă pentru moment suntem profund îngrijoraţi de lipsa de progres în negocieri'', a afirmat el.

Citește și: Alexandru Rafila, după explozia cazurilor de coronavirus: În maxim o lună s-ar putea dubla! Mortalitatea s-ar tripla, ca în Cehia

Demnitarul german, a cărui ţară asigură până la finalul anului preşedinţia semestrială a Consiliului UE, s-a declarat absolut convins că, date fiind ''profunzimea şi intensitatea relaţiei dintre ţările europene şi Regatul Unit, lucrurile nu vor degenera în animozitate''.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, după trei ani şi jumătate după ce a votat pentru Brexit, cu 52% la 48%, într-un referendum desfăşurat în 2016. În prezent este în vigoare o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie, timp în care Londra va continua să aplice normele europene. Dacă Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relaţiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Un scenariu fără acord asupra relaţiilor viitoare ar conduce la disfuncţionalităţi economice grave, care ar afecta companiile şi lanţurile comerciale atât în UE, cât şi în Regatul Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.