Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania doreşte 'orice preşedinte francez care nu este Le Pen'

The Independent
MArine Le Pen

Fostul premier francez Francois Fillon, favoritul în viitoarele alegeri prezidenţiale din Franţa, a provocat rumoare în Germania ca urmare a atitudinii sale prea prietenoase faţă de Rusia, dar previziunile că o va învinge pe Marine Le Pen în scrutinul de anul viitor sunt salutate de Berlin, notează marţi thelocal.de, conform agerpres.

Fillon a devenit candidatul din partea formaţiunii Republicanii la prezidenţialele din Franţa din mai anul viitor, obţinând o victorie răsunătoare în faţa contracandidatului său mai moderat Alain Juppe.

Incident militar în Strâmtoarea Ormuz. Elicopter american, luat la ţintă de marina iraniană - VIDEO

Sondajele de opinie actuale prezic o victorie facilă a candidatului conservator în faţa liderei Frontului Naţional (extremă dreaptă), Marine Le Pen, în alegerile prezidenţiale de anul viitor. Aceasta este în sine un motiv de mulţumire în Germania, partenerul tradiţional al Franţei în cadrul Uniunii Europene, care este bulversată de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, de votul britanicilor favorabil ieşirii din UE şi de ascensiunea populismului pe continentul european.

''Orice preşedinte francez care nu este Marine Le Pen constituie o veste bună pentru guvernul german'', a declarat Stefani Weiss, analist pe afaceri europene în cadrul Fundaţiei Bertelsmann.

Există şi alte motive pentru care un tandem Merkel-Fillon în centrul Europei ar trebui să fie o variantă potrivită. Amândoi sunt membri ai familiei politice conservatoare, având rădăcini creştine puternice - Fillon catolic, Merkel protestantă.

Poziţia lui Francois Fillon privind tăierea cheltuielilor de stat este salutată de guvernul german, care a susţinut constant măsurile de austeritate.

În Germania, Fillon este descris ca fiind versiunea franceză a fostului cancelar german Gerhard Schröder, care la începutul anilor 2000 a adoptat o reformă dureroasă a sistemului de ajutoare sociale german. Deşi contestate dur la acea vreme, politicile lui Schröder, un social-democrat, au fost ulterior creditate ca fiind soluţia pentru scăderea ratei şomajului şi creşterea competitivităţii economiei germane.

VIDEO Tragedie AVIATICĂ în Columbia: Motivul INCREDIBIL al prăbușirii aeronavei

La o privire mai atentă, însă, se constată că există diferenţe majore între Francois Fillon şi Angela Merkel, în special cu privire la modul în care ar trebui să fie condusă Europa.

În opinia fostul premier francez, Uniunea Europeană ar trebui să fie condusă de state individuale mai degrabă decât de Bruxelles, în timp ce Germania este satisfăcută cu lăsarea anumitor dosare la latitudinea Comisiei Europene, printre care amploarea deficitelor bugetare.

În subiecte mai spinoase, precum refugiaţii şi migraţia, Merkel doreşte aplicarea unui sistem de cote pentru distribuirea solicitanţilor de azil între statele membre. Aceasta ar putea fi o idee greu de acceptat pentru Francois Fillon, care susţine că Franţa are ''o problemă legată de islam''.

Însă cele mai mari divergenţe între Fillon şi Merkel se referă la politica externă, mai ales la maniera în care trebuie să fie abordată relaţia cu Rusia. Francois Fillon, acuzat de criticii săi că este prea apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, a cerut ridicarea sancţiunilor impuse Moscovei după anexarea Crimeii. El este de părere că UE şi SUA au ''provocat'' Rusia prin extinderea prezenţei NATO în Europa de Est.

Vezi și: Uluitor! Ce se întâmplă când mâncăm banane cu pete maronii sau coaja neagră

Fillon a cerut, de asemenea, ca europenii să formeze o coaliţie cu Putin şi cu regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad împotriva grupării Statul Islamic.

În această privinţă, poziţiile politicianului conservator francez diferă de cele ale Angelei Merkel, care a avut telefonul deschis pentru Putin, dar în acelaşi timp a adoptat o atitudine fermă faţă de implicarea Rusiei în evenimentele din estul Ucrainei.

Merkel este îngrijorată şi de admiraţia lui Donald Trump faţă de liderul de la Kremlin, a calificat drept ''inumane şi crude'' bombardamentele ruse de la Alep (nordul Siriei) şi a refuzat să excludă impunerea unor sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.