Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania ia măsuri militare în fața Rusiei: 'O provocare pentru securitate în Europa'

merkel putin

Germania a aprobat noi măsuri în materie de apărare care ar trebui să ofere ţării un rol militar sporit pe scena internaţională şi care avertizează că Rusia ar putea reprezenta 'o provocare pentru securitate' în Europa, relatează AFP.

Această foaie de parcurs a armatei germane este detaliată într-o 'carte albă' privind apărarea, adoptată miercuri dimineaţă de Consiliul de miniştri. Ea a fostoficial prezentată de ministrul apărării, Ursula von der Leyen.

Citește și: Petitia lui Dom’ Profesor despre conditiile din inchisoare.

Prima putere economică europeană, 'Germania este percepută din ce în ce mai mult ca un actor central în Europa care are responsabilitatea de a contribui activ la formarea ordinii mondiale', subliniază documentul.

După zeci de ani de reticenţe legate de cel de-al Doilea Război Mondial, Berlinul, care nu a ezitat să desfăşoare soldaţi în mai multe teatre de război (Mali, Kosovo, Afganistan), este gata 'să-şi asume responsabilitatea' în faţa provocărilor 'în domeniul securitar şi umanitar', se mai arată în document.

Citește și: Cum am provocat tensiuni intre ALDE si Miscarea Legionara. Bonus: Cat plateste un partid politic pentru un imobil de 120 mp

Printre ameninţări, textul menţionează în special posibila ameninţare reprezentată de Rusia, ţară care 'pune la îndoială în mod deschis pacea în Europa' mai ales după anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

'Prin modernizarea completă a forţelor sale armate, Rusia pare gata să treacă dincolo de limitele obligaţiilor sale internaţionale actuale', afirmă autorii documentului. Atitudinea Moscovei 'cere răspunsuri din partea ţărilor în cauză şi în special a Uniunii Europene şi a NATO', au estimat autorii.

Citește și: Bernardo Provenzano, marele boss Cosa Nostra, a murit la inchisoare

'Fără o schimbare, Rusia va reprezenta în viitorul apropiat o provocare pentru securitatea continentului nostru', avertizează documentul. Precedentul cadru de acţiune pentru Bundeswehr datează din 2006.

Un alt semn al dorinţei de schimbare a guvernului german în materie de apărare este faptul că armata va beneficia de o primă creştere a efectivelor din 1990 şi de mai multe investiţii, punând capăt unui sfert de secol de reduceri bugetare de la sfârşitul Războiului Rece. În următorii şapte ani, armata germană intenţionează să recruteze 7.000 de noi militari şi 4.400 de angajaţi civil, scrie agerpres.ro.

CITEȘTE ȘI: Reacția Spitalului de Arși după imaginile cu un pacient plin de viermi: 'Astfel de cazuri mai sunt'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.