Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania încearcă să detensioneze relaţiile cu Turcia

Miniştrii de externe german şi turc, Sigmar Gabriel şi Mevlut Cavusoglu, au avut miercuri, la Berlin, prima întâlnire între reprezentanţii guvernelor lor după arestarea jurnalistului german Deniz Yucel şi disputa diplomatică cauzată de acţiuni electorale turce în Germania, notează DPA şi Reuters, conform agerpres.

Cei doi oficiali s-au pronunţat pentru revenirea la normal a relaţiilor dintre Berlin şi Ankara după ce acestea au cunoscut o deteriorare în ultimele săptămâni.

Jihadiştii SI îşi asumă responsabilitatea pentru atacul sângeros din Kabul - VIDEO

''Indiferent de diferendele de opinie şi de disputele dintre noi, nu există alternativă la discuţii pentru că numai în acest fel există posibilitatea de a reveni, pas cu pas, la relaţii normalizate şi amicale între Germania şi Turcia'', a declarat Sigmar Gabriel la finalul întrevederii cu omologul turc.

Relaţiile deja tensionate între Germania şi Turcia s-au deteriorat după ce ziaristul Deniz Yucel, care are dublă cetăţenie, turcă şi germană, a fost reţinut pe 14 februarie de autorităţile turce, ulterior fiind arestat, sub bănuiala de apartenenţă la o organizaţie teroristă. Această măsură - considerată miercuri de ministrul german de externe drept 'greşită şi inadecvată' - a cauzat iritare în Germania, unde mai multe landuri au decis să nu autorizeze desfăşurarea unor mitinguri de susţinere a reformei constituţionale din Turcia, evenimente la care urmau să participe şi membri ai executivului turc.

Şeful diplomaţiei germane a afirmat, totuşi, că 'există limite care nu pot fi depăşite şi una dintre acestea este comparaţia cu Germania nazistă'. El se referea la o declaraţie în acest sens făcută duminică de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Germania de 'practici naziste'.

Fiul lui Kim Jong-nam, prima reacţie după ASASINAREA tatălui său - VIDEO

Întâlnirea Sigmar Gabriel - Mevlut Cavusoglu are loc la o zi după ce şeful diplomaţiei turce s-a adresat compatrioţilor săi, la consulatul Turciei de la Hamburg, în cadrul campaniei de popularizare în rândul diasporei turce a reformei constituţionale care va duce la sporirea puterilor preşedintelui Erdogan. Această reformă va face obiectul unui referendum care va avea loc pe 16 aprilie.

În cursul zilei de miercuri, ministrul de externe turc urmează să participe la cel mai mare târg de turism din lume - ITB Berlin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.