Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania îşi retrage cererea de măsuri urgente împotriva Italiei de la Curtea Internaţională de Justiţie

curtea internationala de justitie

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a indicat vineri că Germania şi-a retras cererea de măsuri de urgenţă pentru ca Italia să nu mai permită proceduri judiciare care solicită despăgubiri de la Berlin pentru victimele crimelor naziste, relatează AFP.

Dosarul în sine, introdus de Germania la 29 aprilie în faţa CIJ împotriva Italiei pe motiv că aceasta ''nu şi-a respectat imunitatea de jurisdicţie ca stat suveran'', rămâne totuşi pe rol'', a confirmat instanţa pentru AFP.

Atunci când o ţară introduce o acţiune împotriva alteia în faţa CIJ, creată pentru soluţionarea litigiilor dintre state, aceasta din urmă le poate cere judecătorilor să dispună măsuri asigurătorii, numite măsuri de urgenţă, în aşteptarea judecăţii asupra fondului cauzei, ceea ce poate dura ani, potrivit Agerpres.ro.

Germania a decis să-şi retragă cererea de măsuri provizorii în urma ''unor elemente noi introduse în legislaţia italiană'' şi după schimburi între cele două ţări, a declarat CIJ, potrivit unui comunicat, cel mai înalt organ judiciar al Naţiunilor Unite.

Instanţa, cu sediul la Haga, Ţările de Jos, a anulat, prin urmare, audierile care urmau să aibă loc luni şi marţi pe acest subiect.

Confruntată ani de zile cu un număr tot mai mare de dispute în faţa instanţelor italiene sesizate de familiile victimelor crimelor naziste, Germania depusese o plângere în 2008 la CIJ.

În 2012, instanţa a apreciat că Italia nu i-a îndeplinit obligaţiile, permiţând iniţierea de proceduri judiciare pentru a obţine despăgubiri de la Berlin pentru victimele crimelor naziste.

Dar, în pofida acestei hotărâri, instanţele italiene au ''cunoscut din 2012 un număr considerabil de noi recursuri împotriva Germaniei, cu încălcarea imunităţii de jurisdicţie a acesteia'', se arată în procedura introdusă de Berlin la 29 aprilie 2022.

Intrarea în vigoare la 1 mai a unui nou decret în Italia a convins Berlinul că nu mai este nicio urgenţă în tratarea cazului. Germania a convenit cu Roma că textul ''răspunde preocupării sale principale'' a indicat instanţa.

''Germania înţelege, pe baza acestui decret, că 'legea italiană cere tribunalelor italiene să ridice măsurile de executare luate anterior şi să se abţină de la luarea de noi măsuri coercitive împotriva proprietăţilor germane utilizate în scopuri de serviciu public necomerciale pe teritoriul italian'', a precizat CIJ.

Berlinul nu a retras cazul în general deoarece decretul trebuie să fie confirmat de Parlamentul italian, a indicat Ministerul german al Afacerilor Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.