Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania loveşte din nou în Rusia: 'S-a încălcat acordul de încetare a focului în Ucraina'

ucraina rusia

Ministrul afacerilor externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat luni 'foarte îngrijorat cu privire la încălcările continue ale acordului de încetare a focului' în estul Ucrainei şi i-a îndemnat pe protagoniştii conflictului să respecte acordurile de pace de la Minsk, informează AFP.

Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU în calitate de preşedinte în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Steinmeier şi-a exprimat de asemenea regretul în legătură cu 'restricţiile de acces impuse misiunii de observare a OSCE' în estul Ucrainei. Mandatul acestei misiuni de circa 700 de observatori a fost recent prelungit până la sfârşitul lui martie 2017. 'Cred cu fermitate că punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk (din februarie 2015) este singurul mijloc de a progresa spre o soluţie politică durabilă' în Ucraina, a afirmat ministrul german. 'Le cer celor două tabere, prezente în Consiliu, să-şi asume responsabilităţile', a spus şeful diplomaţiei germane. Rusia şi Ucraina sunt ambele prezente în Consiliu: Moscova în mod permanent, Kievul - din ianuarie.

Steinmeier a declarat că 'se bazează pe susţinerea Consiliului' în acest dosar şi a amintit de eforturile de mediere desfăşurate concomitent de Berlin şi Paris, în cadrul grupului de consultare denumit 'formatul Normandia'. Conflictul, care opune armata ucraineană separatiştilor, susţinuţi militar de Rusia, potrivit Kievului şi Occidentului, a făcut deja peste 9.000 de morţi de la declanşarea lui, în urmă cu aproape doi ani.

După instaurarea unui armistiţiu în septembrie 2015, intensitatea luptelor s-a redus considerabil, însă confruntări continuă să izbucnească sporadic între separatişti şi forţele ucrainene. Negocierile de pace se află într-un punct mort de mai multe luni. În timpul preşedinţiei OSCE, Germania intenţionează, se asemenea, să contribuie la reglementarea conflictelor îngheţate, cum sunt cele din Georgia şi din Nagorno-Karabah, precum şi a crizei migraţiei din Europa. 'În timpul preşedinţiei noastre, dorim să facem tot posibilul pentru a reveni la abordări mai constructive: să stabilizăm armistiţiul, să reanimăm încrederea prin măsuri limitate, dar tangibile', a explicat Frank-Walter Steinmeier. OSCE trebuie să joace un rol şi în criza migraţiei, 'care ar trebui să figureze de o manieră mai importantă pe agenda noastră', a mai estimat ministrul de externe german, subliniind că OSCE are 'o mare experienţă' în apărarea drepturilor omului şi lupta împotriva traficului de fiinţe umane. 'Tocmai de aceea vrem să discutăm despre modul în care OSCE poate să contribuie la eforturile internaţionale' în acest dosar, a conchis Steinmeier, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.