Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania: Ministrul federal de interne, împotriva prezenţei demnitarilor turci la mitinguri

InSerbia News
germania ue

Ministrul german de interne, Thomas de Maizičre, şi-a exprimat duminică opoziţia faţă de prezenţa miniştrilor turci la mitinguri organizate în Germania în sprijinul referendumului dorit de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, adunări politice aflate în centrul unei crize între Ankara şi mai multe ţări europene, relatează AFP preluat de agerpres.

"Personal, nu sunt un partizan al prezenţei lor. Nu doresc acest lucru. Campania (electorală) turcă nu are ce căuta aici, în Germania", a declarat Thomas de Maizičre la postul naţional de televiziune ARD. 

Executivul de la Ankara mizează mult pe aceste mitinguri pentru a convinge diaspora turcă din Europa să voteze în favoarea referendumului care urmăreşte extinderea prerogativelor prezidenţiale. În Germania se află cea mai importantă comunitate turcă din lume în afara graniţelor Turciei, cu 1,4 milioane de persoane. 

Aceste adunări politice sunt însă în centrul unei grave crize diplomatice între Ankara, pe de o parte şi Berlin şi Haga, de cealaltă parte. 

De la începutul lunii, mai multe oraşe germane au anulat mitinguri electorale în cursul cărora reponsabili politici turci urmau să ia cuvântul, provocând furia lui Recep Tayyip Erdogan care a calificat anulări ca fiind "practici naziste". 

Şeful statului turc a folosit din nou această expresie la sfârşitul săptămânii, când criticat decizia autorităţilor de la Haga de a împiedica doi miniştri turci să participe la mitinguri în Olanda. 

În cursul interviului acordat canalului german, Thomas de Maizičre nu s-a exprimat pentru interzicerea totală a acestor adunări, considerând că un asemenea demers trebuie examinat cu mare atenţie. 

"Sunt însă limite, limite bine definite, în Codul Penal, de exemplu", a spus el. "Cel care insultă şi critică Germania sau ordinea sa constituţională cu rea credinţă încalcă legea. Iar aici este limita", a subliniat ministrul de interne. 

La rândul său, cancelarul Angela Merkel a caracterizat ca "triste şi deprimante" acuzaţiile de "nazism" formulate preşedintele Erdogan. 

Şefa executivului german a dat asigurări că liderii turci pot veni pentru a face campanie de susţinere a referendumului cu condiţia ca aceste manifestaţii să fie anunţate "corespunzător, în termen legal şi transparent".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.