Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania omagiază cele 300.000 de persoane bolnave UCISE de nazişti

Parlamentul german a adus vineri un omagiu, cu ocazia Zilei internaţionale de comemorare a victimelor nazismului, celor 300.000 de persoane bolnave şi cu handicap ucise în secret de regimul lui Adolf Hitler, relatează AFP, potrivit agerpres.

În prezenţa cancelarului Angela Merkel şi a preşedintelui Joachim Gauck, înconjuraţi de steaguri germane coborâte în bernă, un actor cu sindrom Down şi descendenţi ai victimelor acestui masacru comis în Germania au citit scrisori şi mărturii.

Polonia comemorează 72 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

În perioada ianuarie 1940- august 1941, peste 70.000 de persoane cu boli mintale, ereditare sau cu dizabilităţi, pe care naziştii îi considerau ca fiind "nedemni să trăiască", au fost gazaţi şi incineraţi în şase locuri special amenajate în Germania pentru comiterea acestor atrocităţi. Astfel, autorităţile naziste susţineau că pun în aplicare o politică eugenistă destinată protejării patrimoniului genetic al aşa-numitei rase ariene.

Protestele individuale au condus la oprirea oficială a programului. Însă crimele au continuat până în 1945 sub alte forme: privarea de hrană, neglijare, doze letale de analgezice administrate de un pretins personal medical.

Acest program secret numit "T4" a făcut aproximativ 300.000 de victime. Un prim memorial a fost inaugurat la Berlin în 2014, pe strada unde câţiva lideri nazişti au elaborat acest program clandestin.

În fiecare an pe 27 ianuarie, data aniversară a eliberării lagărului de exterminare de la Auschwitz în 1945, ceremonii de omagiere sunt organizate la diferite memoriale în fostele lagăre naziste din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.