Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania. Principalii suspecţi au fost arestaţi, dar riscul de atentate rămâne ridicat

Poliţia germană a anunţat luni dimineaţă arestarea unui tânăr fugar sirian, suspectat de pregătirea unui atentat, în finalul unei ample operaţiuni poliţieneşti de căutare desfăşurată în ultimele 48 de ore pe teritoriul întregii ţări, relatează AFP, DPA şi Reuters, potrivit agerpres.

"Am reuşit, suntem (într-adevăr) satisfăcuţi: bărbatul suspectat de terorism (Jaber) al-Bakr a fost arestat în timpul nopţii la Leipzig, în Saxonia, a anunţat poliţia pe Twitter.

Potrivit Spiegel Online, poliţia a aflat că el se afla Leipzig şi l-a arestat într-un apartament ocupat de doi sirieni, cărora al-Bakr le ceruse ajutorul.

Citeşte şi: Germania, sub ALERTĂ TERORISTĂ. Sirianul care punea la cale un atentat este de negăsit

Autorităţile germane au lansat o amplă operaţiune de căutare a acestuia, sporind totodată controalele în încercarea de a-l captura pe acest sirian de 22 de ani, suspectat că pregătea un atentat.

Sâmbătă, poliţia a descoperit o cantitate importantă de explozibili în locuinţa lui al-Bakr din Chemnitz, oraş situat la 260 km sud de Berlin, dar suspectul reuşise să scape.

Potrivit Süddeutsche Zeitung, tânărul sirian era în contact prin internet cu gruparea jihadistă Statul Islamic.

Poliţia germană a arestat duminică un presupus complice al tânărului sirian suspectat de pregătirea unui atentat, încă negăsit în pofida desfăşurării poliţieneşti şi controalelor înăsprite în toată ţara, informează AFP.

'Tentativă de atac terorist' împotriva unor militari americani la ambasada din Kuweit

În absenţa capturării suspectului principal în vârstă de 22 de ani şi înregistrat sub numele Jaber Albakr, care le-a scăpat sâmbătă, anchetatorii se concentrează asupra anturajului său.

Bărbatul inculpat şi arestat duminică, tot de cetăţenie siriană, este "suspectat de complicitate' în "pregătirea unui atentat', a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei locale.

El fusese arestat în ajun pentru verificări şi s-a dovedit a fi alt locatar al apartamentului din Chemnitz, în care a fost descoperită o importantă cantitate de explozibil sâmbătă, a adăugat el.

Forţele de intervenţie specială ale poliţiei au arestat duminică alt apropiat al suspectului din Chemnitz, în cursul unei percheziţii în cursul căreia au fost nevoite să arunce în aer uşa unui apartament. Individul respectiv este 'obiectul unui interogatoriu', a precizat poliţia.

În ajun, poliţia descoperise 'mai multe sute de grame' dintr-o 'substanţă explozivă mult mai periculoasă decât TNT' în locuinţa ocupată de suspect şi închiriată de presupusul complice.

Potrivit presei germane, ar fi vorba despre 500 g de TAIP, substanţă utilizată de jihadiştii grupării Statul Islamic, care poate fi fabricată din produse disponibile în comerţ.

Aproximativ 1 kg de produse chimice, precum şi detonatoare şi ustensile care puteau fi utilizate la fabricarea bombelor au fost de asemenea confiscate, potrivit cotidianului Suddeutsche Zeitung. Suspectul era în contact prin internet cu Statul Islamic, conform publicaţiei.

 

Parchetul federal german, competent pentru problemele terorismului, a anunţat că deschide o anchetă. 'Totul arată că suspectul avea intenţia să comită un atentat islamist', a anunţat el.

Nu este exclus ca suspectul să fi putut fugi cu o parte din explozibil pentru că a fost văzut alergând cu un rucsac în spate, precizează ziarul.

O polemică s-a declanşat în Germania cu privire la condiţiile în care Jabel Albakr a putut scăpa poliţiei sâmbătă dimineaţa, în timp ce era sub supravegherea serviciului de informaţii interne.

Serviciul respectiv alertase vineri poliţia locală, cerându-i să intervină din cauza riscului unui atentat iminent.

'Eram pe cale să pregătim intervenţia când el a părăsit imobilul', a afirmat poliţia.

Mai multe canale media germane vorbesc despre o 'minciună gogonată'. Forţele de ordine s-ar fi întâlnit nas în nas cu suspectul în timp ce se apropiau de locuinţa lui şi ar fi încercat fără succes să-l oprească trăgând un foc de avertisment în aer.

Forţele de ordine s-au apărat argumentând că un tir direct asupra sirianului ar fi putut declanşa o explozie. Albakr a putut în final să dispară în circumstanţe încă neclare şi era căutat încă asiduu duminică seara.

Ca urmare a informaţiilor despre un posibil atentat împotriva unui aeroport, securitatea aeroporturilor din Berlin în special, precum şi cea a gărilor, a fost întărită. Chemnitz este situat la 260 km sud de Berlin.

Cotidianul Suddeutsche Zeitung evocă de asemenea ca posibilă ţintă o 'platformă de transporturi' în Saxa, regiunea din jurul oraşului Chemnitz.

Suspectul este un solicitant de azil sosit ilegal în Germania în februarie 2015, adică cu mai multe luni înainte de marele val de migranţi din toamnă. El a obţinut statutul de refugiat în iunie a aceluiaşi an.

Putin, vizită în Turcia pentru a discuta despre energie în pofida dezacordurilor asupra Siriei

Germania a cunoscut în iulie două atentate comise de refugiaţi şi revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic. Alte câteva au fost dejucate în ultimele luni.

Aceste acţiuni au contribuit la neliniştea opiniei publice faţă de solicitanţii de azil şi au plasat-o sub presiune pe cancelarul Angela Merkel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.