Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ieșire rară a șefului Bundesbank: O recesiune nu este exclusă! Inflația până în decembrie ar putea depăși 10 la sută în Germania

Central Banking
Joachim Nagel

Președintele Băncii Federale Germane (Bundesbank) și membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), Joachim Nagel, consideră că inflația din zona euro ar putea atinge vârful în decembrie și ar putea depăși 10%, conform unei declarații date postului de radio Deutschlandfunk.

Nagel a remarcat că o încetinire a creșterii economice sau o recesiune nu pot fi excluse.

„Cu toate acestea, concluzia este că prețurile stabile sunt în cele din urmă mult mai importante pentru creșterea pe termen mediu și lung și perspective economice bune pentru zona euro”, a subliniat el, deși a avertizat că o perioadă de dificultăți economice ar putea fi depășită. În același timp, șeful Bundesbank consideră că creșterea prețurilor se va accelera, iar inflația va atinge vârful în decembrie și va depăși 10%.

"Am spus deja că ceea ce vedem în cifre în acest moment este că prețurile vor continua probabil să crească. Ia rla apogeul său, în decembrie, inflația ar putea foarte bine să depășească 10%", a spus Nagel. Totodată, el a subliniat că în 2023 rata anuală a inflației ar trebui să scadă ușor, dar probabil va fi prea mare și va depăși 6%.

Potrivit Comisiei Europene, în august, rata medie a inflației în zona euro a atins un nivel record de 9,1% de la un an la altul. Inflația în zona euro a crescut fără oprire de la începutul anului, iar un nou record absolut a fost stabilit în fiecare lună începând cu martie. Din cauza crizei energetice și a creșterii inflației, zona euro este în pragul recesiunii, potrivit comisarului european pentru afaceri economice Paolo Gentiloni, în ciuda faptului că până acum comunitatea a menținut o creștere economică minimă de 0,8% și un șomaj în limite rezonabile, rata acesuia de aproximativ 6,6%, fiind una dintre cele mai mici din ultimii ani.

Joi, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis să majoreze trei dobânzi cheie cu 75 de puncte de bază și a semnalat creșteri suplimentare viitoare. Astfel, dobânda de bază a fost majorată la 1,25%, rata la depozite este acum de 0,75%, iar la creditele pe termen scurt BCE - 1,5%.

De asemenea, BCE și-a redus previziunile privind creșterea PIB-ului UE în 2023 (de la 2,1% la 0,9%) și și-a crescut, de asemenea, prognoza de inflație, care până la sfârșitul anului 2022. poate fi 8,1%, 2023 - 5,5%, 2024 - 2,3%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.