Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania repară nesăbuinţa SUA în Orientul Mijlociu: Berlinul încearcă să convingă Teheranul să nu renunţe la acordul nuclear

paginaderusia.ro
arma nucleara

Un diplomat german de rang înalt se află joi la Teheran pentru întâlniri cu oficiali iranieni, încercând să menţină în vigoare acordul nuclear din 2015 şi să dezamorseze situaţia tensionată din regiune, a declarat agenţiei Reuters o sursă diplomatică germană, potrivit agerpres.ro.

Jens Ploetner, director politic în Ministerul de Externe de la Berlin, intenţiona să discute cu ministrul adjunct de externe al Iranului, Abbas Araghchi, şi cu alţi oficiali, a precizat sursa respectivă.

Regatul Unit, Franţa şi Germania, semnatare ale acordului din 2015 cu Iranul, alături de SUA, China şi Rusia, doresc să demonstreze că pot compensa retragerea de anul trecut a părţii americane din înţelegerea respectivă, protejând totodată comerţul şi descurajând guvernul de la Teheran să denunţe la rândul său acordul menit să împiedice înarmarea nucleară.

Luna trecută, Iranul a decis - ca reacţie la sancţiunile reintroduse de Statele Unite - să îşi reducă anumite angajamente luate prin acordul cunoscut ca JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action, planul comun de acţiune cuprinzător).

Citește și: Rareș Bogdan atacă dur Guvernul:’Mâncăm o șaorma, nu luăm autobuze turcești de tip cratiță’

"În centrul vizitei directorului politic se află menţinerea acordului nuclear de la Viena", a declarat sursa agenţiei Reuters. "După anunţul Iranului că îşi suspendă parţial angajamentele conform JCPOA, există o fereastră de oportunitate pentru diplomaţie, pentru a convinge Iranul să respecte integral JCPOA", a adăugat diplomatul respectiv.

Ploetner şi Araghchi se cunosc din timpul negocierii acordului, menţionează Reuters.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran au crescut după ce Washingtonul a trimis forţe militare suplimentare în Orientul Mijlociu, inclusiv un portavion, bombardiere B-52 şi rachete Patriot. Oficialii americani susţin că este vorba de o reacţie la ameninţările iraniene din regiune, împotriva efectivelor armate şi a intereselor SUA. Miercuri, oficiali din Departamentul Apărării Statelor Unite au afirmat că se analizează posibilitatea desfăşurării în Orientul Mijociu a încă 5000 de militari americani.

În ciuda acestor presiuni, joi, un purtător de cuvânt al Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, Keyvan Khosravi, a reafirmat că Teheranul nu va negocia cu Washingtonul. El a declarat că oficiali din mai multe ţări, "reprezentând în mare măsură Statele Unite", au făcut recent vizite în Iran, însă răspunsul pe care l-au primit a fost ferm: "Fără excepţie, li s-a transmis mesajul de forţă şi rezistenţă al naţiunii iraniene".

În aceeaşi zi, agenţia de ştiri iraniană Fars l-a citat pe un ofiţer de rang înalt al Gardienilor Revoluţiei, forţele de elită ale Iranului, care a descris tensiunile din relaţia cu SUA drept o "ciocnire a voinţelor" şi a avertizat că "aventurismul" inamicului va primi un răspuns zdrobitor.

Sursa diplomatică germană a agenţiei Reuters a apreciat că "situaţia în Golful Persic şi în regiune şi situaţia din jurul acordului nuclear de la Viena sunt foarte grave" şi a afirmat că "există un risc real de escaladare", iar "în această situaţie, dialogul este foarte important".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.