Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania se luptă să cureţe munţii de gunoaie, după cele mai devastatoare inundaţii cu care s-a confruntat în ultimii 60 de ani

liberation.fr
germania inundatii

Cele mai devastatoare inundaţii cu care s-a confruntat Germania în ultimii 60 de ani au creat munţii de gunoaie, de la frigidere şi până la maşini distruse, care s-au adunat pe marginea drumurilor şi la gropile de gunoi improvizate, iar curăţarea ar putea dura mai multe săptămâni în condiţiile în care autorităţile locale au cerut ajutorul voluntarilor, transmite Reuters.

În mijlocul mirosului înţepător şi al fricii de infecţie, ţara care a lansat sistemul modern de gestionare a deşeurilor se luptă cu zeci de mii de tone de deşeuri răspândite de-a lungul oraşelor şi satelor din vestul Germaniei după inundaţiile devastatoare care au provocat decesul a 180 de persoane, scrie Agerpres.ro.

La o săptămână după inundaţii, o mare parte a gunoaielor a fost strâns în grămezi, astfel încât să se poate circula pe străzi, sau să se poată transporta spre gropi de gunoi improvizate.

Pentru Hans-Peter Bleken, un locuitor din Bad Neuenahr, o localitate din landul Renania-Palatinat, unul din cele mai grav lovite de inundaţii, operaţiunea de curăţare condusă de pompieri şi armată a fost un "ajutor excelent".

"Următoarea mare problemă vor fi grămezile mari de deşeuri menajere", a declarat Hans-Peter Bleken, potrivit căruia mirosul degajat de reziduurile alimentare alterate este omniprezent. "Am învins corona, dar dacă acum vom avea bacterii, şobolani şi mai mulţi viruşi atunci ne vom confrunta cu o nouă problemă", a adăugat Bleken.

Germania este ţara care a lansat sistemul modern de gestionare a deşeurilor în anii 1970 prin introducerea conceptului de selectare a gunoaielor care merg spre reciclare, incinerare sau groapă de gunoi.

Însă cantitatea fără precedent de gunoi este mult mai mare decât poate face faţă industria de gestionare a deşeurilor. Firmele de construcţii şi fermierii au dat o mână de ajutor la transportarea deşeurilor însă în condiţiile în care facilităţile de depozitare sunt pline, trebuie găsite gropi de gunoi temporare.

"Cea mai mare provocare este volumul uriaş de deşeuri. Vorbim de cantităţi de neconceput", spune Anna Ephan, purtător de cuvânt la Remondis, cea mai mare firmă de gestionare a deşeurilor din Germania.

Joi, Armin Laschet, guvernatorul landului Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land german, a declarat într-o conferinţă de presă că: "nu va fi posibil să gestionăm la nivel local toate aceste deşeuri. Avem nevoie de un ajutor mai extins".

Oraşul Koln, cel mai mare oraş din Renania de Nord-Westfalia, cu o populaţie de peste un milion de locuitori, a lansat un apel pe Facebook pentru a ajuta la curăţarea unor cantităţi de gunoaie de neimaginat. "Districtele şi gospodăriile afectate au nevoie urgent de sprijin pentru a face faţă acestei sarcini, în condiţiile în care infrastructura noastră existentă este deja epuizată", se arată în acest apel, care include şi un număr de urgenţă la care cei care doresc să ajute pot suna.

Cea mai mare parte a acestor gunoaie va trebui să fie incinerată, însă în condiţiile în care facilităţile municipale sau comerciale funcţionau la capacitate maximă încă înainte de inundaţii, nu există capacităţi de rezervă.

"Acestea se adaugă gunoaielor pe care le procesăm deja şi este ceva neaşteptat", spune Bernhard Schodrowski de la Asociaţia companiilor din industria de gestionare a deşeurilor. Potrivit acestuia, există provocări mari cu depozitarea în siguranţă a gunoaielor pentru a reduce riscul de boli, iar multe companii din acest sector se luptă pentru a restabili aprovizionarea cu apă potabilă şi a repara sistemele de canalizare.

"Suntem încrezători dar va mai dura câteva săptămâni până când vom putea să controlăm această provocare", a spus Schodrowski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.