Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania se pregătește de cel mai negru scenariu: plan de criză în cazul în care Rusia oprește brusc livrarea de gaz

arcpublishing.com
Gazprom gaze

Oficialii germani se pregătesc pentru orice întrerupere bruscă a livrărilor de gaze ruseşti cu un pachet de măsuri de urgenţă care ar putea include şi naţionalizarea unor firme vitale, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, relatază Agerpres.

Potrivit surselor, pregătirile care sunt coordonate de Ministerul Afacerilor Economice, scot în evidenţă starea de alertă care există cu privire la livrările de gaze naturale care sunt vitale pentru producţia de oţel, mase plastice şi automobile a celei mai mari economii a Europei.

Anul trecut gazele naturale ruseşti au fost responsabile pentru 55% din importurile Germaniei iar autorităţile de la Berlin sunt presate să reducă o relaţie de afaceri cu Rusia care potrivit criticilor ajuta la finanţarea războiului din Ucraina.

Oficial, Berlinul a anunţat că vrea să îşi reducă dependenţa de gazele ruseşti dar cu toate acestea se aşteaptă să rămână dependent de livrările de gaze din Rusia până la mijlocul lui 2024.

Însă acum oficialii de la Berlin se tem că Moscova ar putea decide să întrerupă unilateral livrările de gaze şi vor să fie pregătiţi în eventualitatea unui astfel de scenariu. Sursele citate de Reuters susţin că guvernul de la Berlin ar acorda noi credite şi garanţii pentru a susţine companiile energetice, pentru a le ajuta să faca faţă creşterii preţurilor, şi ar putea prelua sub umbrela statului o serie de firme vitale precum rafinăriile, susţin sursele.

Luna trecută, Berlinul a aprobat o modificare legislativă care, în ultimă instanţă, i-ar permite să preia controlul asupra companiilor energetice. Acum guvernul german discută cum ar putea utiliza practic această măsură, de exemplu prin preluarea controlului la rafinăria PCK operată de grupul petrolier rus Rosneft la Schwedt, în apropiere de graniţa cu Polonia. Această rafinărie este responsabilă pentru cea mai mare parte din importurile de petrol din Rusia ale Germaniei şi ar putea fi afectată de un embargou introdus de Uniunea Europeană împotriva ţiţeiului rusesc.

Potrivit surselor, Germania ar putea prelua pachete de acţiuni şi la alte acţiuni. În 2018, Berlinul a făcut o mutare similară când banca publică de dezvoltare KfW a preluat 20% din acţiunile operatorului reţelei energetice 50Hertz în ideea de a respinge o ofertă de preluare venită de la firma chineză State Grid.

Cu toate acestea, o sursă a subliniat că pachetul de măsuri nu este încă finalizat, iar preluarea de pachete minoritare la companii precum şi o intervenţie la rafinăria Schwedt sunt încă analizată fără a fi luată o decizie definitivă.

De asemenea, Germania analizează modul în care ar putea raţionaliza gazele naturale într-o situaţie de urgenţă. Autoritatea de reglementare analizează dacă să dea prioritate consumatorilor industriali faţă de cei casnici, ceea ce ar reprezenta o inversare a politicii actuale în care primele afectate de întreruperea livrărilor cu gaze sunt firmele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.