Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania și SUA își vor sincroniza retragerea trupelor din Afganistan

US Army
Afganistan elicopter

Germania îşi va sincroniza cu SUA retragerea trupelor sale din Afganistan, a anunţat miercuri ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer, care a adăugat că aşteaptă o decizie a NATO în această privinţă după o sesiune specială a Alianţei ulterior în cursul zilei de miercuri, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Preşedintele Joe Biden va anunţa miercuri o retragere completă a trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie, potrivit unor surse oficiale de la Washington.

Miniştrii apărării şi afacerilor externe din NATO vor dezbate această chestiune miercuri după-amiază într-o videoconferinţă prezidată de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în prezenţa secretarului de stat şi a secretarului apărării ai SUA.

Annegret Kramp-Karrenbauer a indicat că militarii NATO prezenţi în Afganistan vor fi retraşi probabil în septembrie. ''Am afirmat întotdeauna: intrăm împreună (cu americanii), ieşim împreună'', a declarat ea pentru postul public german de televiziune ARD.

''Susţin o retragere ordonată şi mă aştept să decidem acest lucru astăzi (la NATO)'', a explicat ministrul german. Acest lucru înseamnă că Germania, ca membru al NATO, îşi va sincroniza planurile de retragere cu cele ale SUA. Germania are 1.000 de militari desfăşuraţi pe teritoriul afgan, al doilea contingent străin după cel american, ca mărime.

Pe de altă parte, cotidianul The Times a relatat miercuri că Regatul Unit îşi va retrage la rândul său trupele din Afganistan.

Orice modificare a prezenţei britanice în Afganistan se va face ''în acord cu aliaţii şi după consultare cu partenerii noştri'', a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, pentru AFP, fără a confirma sau a dezminţi informaţia din publicaţia britanică.

Regatul Unit lucrează ''îndeaproape'' cu SUA, cu NATO şi cu alţi parteneri ''pentru a sprijini un Afganistan sigur şi stabil'', a declarat sursa, subliniind că pentru a se ajunge la o pace durabilă ''talibanii trebuie să se angajeze într-o manieră semnificativă într-un dialog cu guvernul afgan''.

În Afganistan sunt prezenţi 750 de militari britanici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.