Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gest rar: Ambasadorul SUA și-a cerut scuze după ce a acuzat Africa de Sud că a vândut arme Rusiei

Ambasadorul SUA în Africa de Sud, Reuben Brigety, și-a cerut scuze "fără rezerve" după ce a recunoscut că a "întrecut măsura" în cadrul unei ședințe de informare pe care a ținut-o joi, în care a afirmat că Africa de Sud a furnizat arme Rusiei.

Departamentului pentru relații și cooperare internațională al Africii de Sud (DIRCO) a exprimat vineri "totala nemulțumire" a guvernului față de "comportamentul și declarațiile" lui Brigety.

Brigety a provocat un scandal joi, când a declarat reporterilor că o navă rusă care a acostat la baza navală Simon's Town a părăsit Africa de Sud încărcată cu arme.

El a mai spus că Washingtonul a stabilit că nava a fost încărcată cu arme în timp ce a acostat la baza navală în decembrie.

A existat o controversă atunci când nava a acostat, Pretoria tăcând cu privire la activitățile sale în timp ce se afla în apele sud-africane.

Anchetă anunțată de președinte

Comentariile lui Brigety au stârnit un val de proteste la nivel local, fiind ridicate întrebări cu privire la modul în care a ales să își exprime aceste îngrijorări.

De atunci, președintele Cyril Ramaphosa a anunțat că guvernul va institui o anchetă independentă pentru a investiga aceste acuzații.

Într-o declarație publicată după demers, DIRCO a confirmat scuzele lui Brigety.

"DIRCO consideră că acest comportament este derutant și în contradicție cu relația cordială și reciproc avantajoasă care există între SUA și Africa de Sud."

"În urma întâlnirii de astăzi [vineri], ambasadorul a recunoscut că a întrecut măsura și și-a cerut scuze fără rezerve guvernului și poporului Africii de Sud. Africa de Sud este cunoscută la nivel mondial pentru că are unul dintre cele mai stricte procese atunci când vinde arme altor țări."

"Procesul este gestionat de Comitetul național de control al armelor convenționale (NCACC), care a fost creat printr-o lege a parlamentului, Legea națională de control al armelor convenționale (NCAC Act), și prin constituție."

DIRCO a salutat, de asemenea, anunțul lui Ramaphosa, afirmând că "procesul va permite stabilirea faptelor și identificarea actorilor de rol".

"Oricine va fi găsit că a încălcat legea va suporta consecințe severe. Africa de Sud solicită ambasadei SUA din Pretoria să utilizeze canalele diplomatice de comunicare stabilite pentru a transmite orice preocupare sau pentru a căuta clarificări cu privire la orice neînțelegeri care ar putea apărea în relația bilaterală", a declarat aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.