Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

GfK: Românii se așteaptă la o creștere a veniturilor, dar dorința de a cheltui este încă scăzută

bani

Românii se așteaptă la o creștere a veniturilor, în contextul evoluției bune a economiei, însă nivelul redus al acestora, suficient în multe cazuri doar pentru a acoperi necesitățile zilnice, ține la un nivel scăzut dorința de a cheltui, potrivit studiului GfK Climatul de Consum, citat de Mediafax.

"Anul trecut, economia românească a înregistrat progrese. În al doilea trimestru al anului 2015, produsul intern brut a înregistrat o valoare cu 3,3 procente mai mare față de cea înregistrată în aceeași perioadă a anului precedent. Deși previziunile economice în trimestrul al treilea au scăzut cu 2,8 puncte până la nivelul actual de 18,5 puncte, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, s-a înregistrat o creștere semnificativă de aproape 15 puncte", potrivit GfK.

Creșterea economică are un efect pozitiv asupra așteptărilor cetățenilor în ceea ce privește veniturile. În luna septembrie, indicatorul corespunzător a crescut cu doar 2,8 puncte până la 21,3 puncte, comparativ cu luna iunie, însă comparat cu aceeași lună a anului trecut creșterea este relativ mare, și anume de 16 puncte.

În pofida așteptărilor pozitive, veniturile sunt de regulă suficiente doar pentru acoperirea nevoilor de zi cu zi, astfel că dorința de a cheltui în România rămâne la un nivel scăzut. Cu -6,4 puncte, aceasta continuă să se situeze în intervalul negativ, deși o creștere de 5,1 puncte a fost înregistrată în raport cu luna iunie.

La nivelul Uniunii Europene, climatul de consum a scăzut cu jumătate de punct, ajungând la 10,3 în luna septembrie. Starea de spirit a consumatorilor europeni a fost influențată în trimestrul al treilea de crizele cu care s-a confruntat UE, respectiv evenimentele din Grecia, crizele și războaiele din Orientul Apropiat și Orientul Mijlociu și problema refugiaților.

Concluziile GfK Climatul de consum Europa sunt preluate dintr-un sondaj cu privire la consum realizat în numele Comisiei Europene în toate țările Uniunii Europene. Aproximativ 40.000 de persoane participă lunar la sondaj în cele 28 de țări. Acestea sunt reprezentative pentru populația adultă a Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.