Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gheorghe Piperea, despre iminenta plecare a Exxon din România: 'Orban, Cîţu & co au abrogat o lege, în favoarea ruşilor'

cotidianul.ro
piperea-gheorghe

Americanii de la Exxon Mobil negociază cu ruşii de la Lukoil şi cu polonezii de la PGNiG vânzarea participaţiei de 50% din perimetrul petrolifer Neptun Deep din Marea Neagră. Avocatul Gheorghe Piperea remarcă faptul că Guvernul Orban, prin abrogarea OUG 114, ar putea ajunge să facă un mare bine ruşilor.

"Compania americana Exxon Mobil este in negocieri cu rusii de la Lukoil pentru a vinde operatiunile petroliere de la Marea Neagra, inclusiv perimetrul luat in concesiune de la Statul roman, de unde se presupune ca ar urma sa se extraga cca 100 de miliarde de metri cubi de gaze.

OUG nr.114/2018 continea nu numai o taxa pe activele bancare (pe lacomie, adica), o plafonare a costului gazelor pentru populatie, o taxa pe licenta de telefonie 5G, o majorare de capital social al administratorilor de fonduri private de pensii (ca sa fie ferite de faliment si, indirect, pentru a ne fi protejate pensiole) si o taxa pe profiturile exceptionale ale unor companii din energie, ci si o majorare a redeventei platibile de concesionarii de zacaminte de gaze si de petrol si o contingentare a exportului de gaze (cca 2/3 din productia anuala trebuia sa ramana in tara, si nu sa plece la unguri, via austrieci).

S-a facut propaganda apocaliptica impotriva acestei reglementarii. Mandatul clar de la sponsori a fost abrogarea cu orice pret a acestei reglementari. Printre altele, acesta a si fost unul dintre principalele motive pentru care guvernul actual a fost investit.

Si ceea ce trebuia sa se faca s-a facut - malefica oug 114/2018 a fost abrogata. Ba chiar de 2 ori, prin lege (atacata la CCR) si prin oug (emisa chiar azi, pentru ca sponsorii nu mai puteau astepta decizia CCR - nu le inteleg teama, caci CCR a cam fost culanta cu zisii sponsori in ultimele luni).

Ei, si acum sa zicem ca Exxon chiar ar vinde rusilor gazele romanesti din Marea Neagra. Redeventa va fi redusa la nivel penibil (cel de dinainte de oug 114/2018), iar gazul va putea fi exportat fara limita, poate ca in totalitate, Romaniei urmand sa ii revina praful de pe toba. Sau de pe matrioska. Deci, indirect, gazele s-ar duce la rusi, cu concursul actualului guvern.

Sa te strici de ras, nu alta - Orban, Câtu & co au abrogat o lege in favoarea rusilor. Cum era cu rusofobia asa-zisei drepte romanesti? Dar cu interesul national pe care, cica, il reprezinta umflatele cu pompa bugetara servicii secrete “romanesti”?", scrie Gheorghe Piperea pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban a vorbit, luni seară, despre intenţia Exxon Mobil de a vinde participaţia de 50% pe care o are la proiectul din Marea Neagră şi precizează că ar putea exista un consorţiu format din Romgaz, OMV Petrom şi o altă firmă care să facă o ofertă. La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că o prioritate a mandatului său este ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp, însă a transmis companiei Exxon că, dacă doreşte să plece, ”să respecte legislaţia românească pe care au folosit-o când au intrat”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.