Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gherila 'Armata de Eliberare Națională' din Columbia a anunțat un armistițiu înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

telegraph.co.uk
conflict civil columbia

Gherila Armata de Eliberare Naţională (ELN) a anunţat luni un armistiţiu unilateral pentru weekendul din 17 iunie, cu ocazia celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Columbia, informează AFP, preia Agerpres.

Această suspendare a operaţiunilor militare va fi respectată începând de vineri 15 până marţi 19 iunie la miezul nopţii, a precizat ELN pe site-ul său "Insurrection".

Candidatul conservator Ivan Duque a câştigat primul tur la sfârşitul lui mai şi este considerat favorit în faţa candidatului stângii Gustavo Petro.

Vezi și: Moon Jae In, președintele Coreei de Sud, își exprimă optimismul față de rezultatele summitului ce va avea loc mâine

Ivan Duque a promis să revizuiască - fără a-l "rupe în bucăţi" - pactul cu fosta gherilă FARC (Forţele Revoluţionare ale Columbiei), pe care îl consideră prea lax faţă de foştii membri ai gherilei, exceptaţi de la închisoare dacă îşi recunosc crimele. El a exprimat, de asemenea, rezerve cu privire la negocierile desfăşurate la Havana între Administraţia preşedintelui Juan Manuel Santos şi ELN.

Mai mult de 260.000 de oameni au fost ucişi şi aproape 83.000 au fost daţi dispăruţi, în timp ce alţi 7,4 milioane au fost strămutaţi în timpul confruntărilor care au opus, în ultimii 50 de ani, puterea centrală din Columbia mişcărilor de gherilă.

ELN este ultima gherilă activă în Columbia după acordul de pace semnat în 2016 între FARC şi guvern. Ea şi-a suspendat deja activităţile militare timp de câteva zile cu ocazia primului tur al alegerilor prezidenţiale şi în cadrul negocierilor de pace cu guvernul columbian care au loc în Cuba.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.