Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gherila armată ELN ameninţă să blocheze Columbia timp de trei zile

dw.com
Columbia eln

Armata de eliberare naţională (ELN), ultima gherilă activă în Columbia, a ameninţat duminică cu blocarea ţării timp de trei zile, în semn de sfidare a preşedintelui Ivan Duque, dar guvernul a anunţat că va desfăşura forţe de ordine pentru a asigura libertatea de circulaţie a columbienilor, relatează France Presse.

"Împotriva lui Duque şi a proastei sale guvernări, Armata de eliberare naţională decretează o grevă armată pe întreg teritoriul naţional" începând de miercuri, se afirmă într-un comunicat difuzat pe WhatsApp şi Telegram.

ELN ameninţă frecvent că va restrânge mobilitatea persoanelor în cadrul zonelor sale de influenţă, dar rareori la nivel naţional, potrivit Agerpres.

Documentul nu este semnat de niciunul dintre liderii grupării insurgente şi nu oferă niciun detaliu cu privire la modul de aplicare a acestei măsuri de "grevă armată", prin intermediul blocajelor rutiere, de exemplu.

"Populaţia se va putea deplasa" doar pentru "înmormântări sau urgenţe spitaliceşti", adaugă ELN, lansând un avertisment împotriva "vehiculelor care nu se vor conforma ordinului de a opri".

Ministrul apărării Diego Molano a denunţat un act destinat să "genereze frică în rândul columbienilor".

ELN are "lideri laşi" care "se ascund în Venezuela", a spus Molano.

"Toate forţele noastre de securitate sunt desfăşurate pentru a garanta mobilitatea şi transportul", a declarat el.

De la dezarmarea Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) marxiste, ELN ghevaristă este considerată drept ultima gherilă constituită ca atare încă activă în Columbia, unde există totuşi în continuare numeroase alte grupări armate, cum ar fi disidenţii FARC, care îşi dispută între altele controlul traficului profitabil de droguri.

Activă în principal în regiunile de la frontiera cu Venezuela şi în regiunea Cauca (sud-vest), ELN numără 2.450 de combatanţi, estimează Indepaz, un think tank columbian independent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.