Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gheţarul Tuni din Bolivia dispare mai rapid decât se credea iniţial, la fel şi sursa de apă pe care o furnizează

gcollier.com
ghetar

Gheţarul Tuni din Bolivia dispare mai rapid decât se crezuse iniţial, potrivit oamenilor de ştiinţă din această ţară, o situaţie delicată care va înrăutăţi probabil penuria de apă care afectează deja capitala La Paz, aflată la o distanţă de doar 60 de kilometri de gheţar, informează Reuters.

Cercetătorii de la Universidad Mayor de San Andrés (UMSA), care monitorizează gheţarul Tuni şi alţi gheţari locali, a declarat pentru Reuters că gheţarul, odinioară de dimensiuni extinse, s-a redus la o suprafaţă de doar un kilometru pătrat, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Situație alarmantă la nivel mondial! Oamenii de știință au intrat în panică: Vaccinurile anti-COVID-19 ar putea să nu funcționeze împotriva noului coronavirus sud-african

Deşi preconizaseră la un moment dat că gheţarul va rezista până în 2025, acum aceştia spun că dispariţia sa este iminentă.

''Acest întreg sector a fost la un moment dat acoperit de gheaţă'', a spus Edson Ramírez, unul dintre glaciologii universităţii. De-a lungul fostei poteci a gheţarului, au mai rămas acum doar roci decolorate, expuse pentru prima dată în secole.

Deşi gheţarul a început să se retragă de pe vremea Micii Ere Glaciare, când câmpuri masive de gheaţă se aflau în vârful multor masive din Anzii Cordilieri, ritmul rapid al schimbărilor climatice a accelerat procesul, potrivit oamenilor de ştiinţă din Bolivia.

Ploile torenţiale şi seceta au devenit mai frecvente, iar ninsorile montane mai puţin predictibile, au spus aceştia.

Schimbarea climatului şi dispariţia rapidă a gheţarilor au coincis cu deplasarea oamenilor din zonele rurale în oraşele din Bolivia, au spus cercetătorii, punând şi mai multă presiune pe sursele de apă şi aşa reduse.

Yola Choque, care cultivă quinoa în oraşul Viacha, la circa 25 de kilometri de La Paz, spune că recolta lui are de pierdut.

''Nu a plouat de luni de zile, cred că este din cauza schimbărilor climatice, de aceea Pachamama (Mama Pământ) s-a înfuriat şi nu mai trimite ploaie'', a declarat acesta în limba sa nativă, aymara.

Între timp, El Alto, oraşul-soră al capitalei La Paz, creşte cu aproximativ 5% în fiecare an, potrivit lui Ramírez, specialist în studiul gheţarilor.

În timp ce populaţiile stabilite la baza Munţilor Anzi nu depind în totalitate pentru apă de gheţarii de altitudini înalte din Anzii Bolivieni, gheaţa din munte alimentează râuri folosite pentru irigarea recoltelor şi cel puţin 20% din rezerva de apă a oraşului La Paz, spun oamenii de ştiinţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.