Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ghidul privind detaşarea internaţională a lucrătorilor', lansat de KPMG, a ajuns la cea de-a 6-a ediţie

www.theindependent.uk.co
kpmg

KPMG în România a lansat cea de-a 6-a ediţie a "Ghidului privind detaşarea internaţională a lucrătorilor", care include informaţii detaliate despre modificările aduse de noua Directivă privind detaşările internaţionale în fiecare stat membru, a anunţat compania de consultanţă şi audit.

"Chiar dacă anul 2020 a schimbat radical mobilitatea internaţională aşa cum o ştiam, a adus şi noi obligaţii în ceea ce priveşte detaşările internaţionale, întrucât statele membre UE au fost obligate să implementeze Directiva 2018/957/UE în legislaţia lor internă. România a implementat aceasta Directivă în legislaţia locală în august 2020 însă există neclarităţi cu privire la unele dintre obligaţiile ce le revin angajatorilor. Prin urmare, chiar şi într-un an de mobilitate redusă, detaşările internaţionale sunt încă un subiect important, iar această perioadă de "linişte" poate oferi angajatorilor timpul necesar pentru a-şi reevalua programele de mobilitate internaţională, pentru a analiza potenţialele riscuri şi pentru a gândi procese şi proceduri prin care să asigure respectarea noilor reglementări", se arată îm comunicatul companiei transmis AGERPRES.

"Ghidul KPMG privind detaşarea lucrătorilor" a apărut pentru prima dată în 2016 şi, de atunci, KPMG monitorizează obligaţiile companiilor legate de lucrătorii detaşaţi în alte state membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Elveţia, pornind de la nivelul salariului minim aplicabil şi până la procedurile de înregistrare necesare în fiecare stat, scrie Agerpres.ro.

"Principala modificare este faptul că lucrătorii detaşaţi nu mai au dreptul doar la un salariu minim, ci la o remuneraţie echivalentă cu aceea primită de un angajat local în ţara în care îşi va desfăşura activitatea. Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra costurilor suportate de angajatori, în special în acele ţări în care remuneraţia este stabilită prin diferite contracte colective. De exemplu, în cazul unor angajaţi detaşaţi din Franţa în Romania, angajatorul francez va trebui să asigure acestor persoane cel puţin salariul minim stabilit la nivel naţional în România, adică 2.300 în cazul angajaţilor fără studii superioare, 2.350 lei în cazul celor cu studii superioare sau 3.000 lei în cazul persoanelor care lucrează în construcţii. În schimb, în cazul angajaţilor detaşaţi din România în Franţa, angajatorul român va trebui să asigure un salariu de aproximativ 1.554 euro, acesta fiind salariul minim stabilit naţional în Franţa, sau, dacă există un contract colectiv de muncă aplicabil industriei respective, va trebui să asigure venitul specificat în acest contract pentru angajaţii din categoria respectivă. De exemplu, în cazul construcţiilor remuneraţia aplicabilă, conform contractului colectiv aplicabil acestei industrii în Franţa, poate ajunge până la 3.140 euro, în funcţie de experienţa angajatului respectiv", explică Mădălina Racoviţan, Partener Consultanţă Fiscală şi Head of People Services, KPMG în România.

Obligaţiile de înregistrare sunt o altă problemă care ridică îngrijorări pentru angajatori şi acum acestea au devenit şi mai greoaie, deoarece sunt diferite în funcţie de perioada de detaşare. Prin urmare, Ghidul oferă şi o imagine de ansamblu a modalităţilor de înregistrare disponibile în fiecare dintre statele membre, precizează KPMG.

Potrivit sursei citate, în majoritatea statelor există sisteme online care permit înregistrarea detaşărilor transnaţionale însă sunt şi ţări, precum România, în care inspectoratul teritorial de muncă trebuie informat printr-o notificare scrisă transmisă prin poştă sau e-mail.

Potrivit sursei citate, informaţiile prezentate în "Ghidul KPMG privind detaşarea internaţională a lucrătorilor" se bazează pe un sondaj care acoperă aspectele referitoare la remuneraţie, obligaţii de înregistrare şi alte cerinţe de conformare aplicabile detaşărilor internaţionale în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene (inclusiv Marea Britanie), Spaţiului Economic European şi Elveţiei, valabile în luna martie 2021.

"Scopul principal al acestui ghid este de a ajuta companiile să înţeleagă principiile generale privind detaşarea transfrontalieră a lucrătorilor, precum şi potenţialele costuri şi obligaţii suplimentare asociate detaşărilor internaţionale, pentru a putea planifica în mod corespunzător activitatea forţei de muncă", a concluzionat Racoviţan.

KPMG este o organizaţie globală de firme independente de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor în 146 de ţări. La finalul anului financiar 2020 avea aproape 227.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume. În România şi Republica Moldova, KPMG îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor şase birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Chişinău. În prezent dispunem de un număr de peste 800 de profesionişti, atât cetăţeni români, cât şi străini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.