Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ghidul suprem iranian Ali Khamenei le cere manifestanţilor împotriva penuriei de apă să nu facă jocul 'duşmanilor' ţării

ft.com
ali khamenei

Ghidul suprem iranian Ali Khamenei le-a cerut vineri manifestanţilor care protestau în sud-vestul Iranului din cauza unei penurii de apă să nu facă jocul "duşmanilor" ţării care ar putea, potrivit lui, să profite de situaţie, relatează AFP.

"Oamenii şi-au exprimat nemulţumirea şi în niciun caz nu putem să le reproşăm asta", a declarat ayatollahul Ali Khamenei, recunoscând că "problema apei nu este mică, în special cu climatul cald din Khuzestan".

Dar "duşmanul încearcă să utilizeze totul împotriva Revoluţiei, ţării şi intereselor poporului, deci trebuie să veghem să nu îi dăm un pretext", a adăugat el adresându-se locuitorilor din provincie, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său de internet, scrie Agerpres.ro.

Provincia Khuzestan, în care se află principalele zăcăminte de petrol iranian, este lovită de la sfârşitul lui martie de o secetă care a provocat manifestaţii în mai multe oraşe din provincie, în care cel puţin trei persoane au fost ucise de săptămâna trecută.

În ultimele zile, media care emit în persană din străinătate au relatat despre manifestaţii reprimate de forţele de ordine, în timp ce media locale mai degrabă au păstrat tăcerea asupra subiectului.

Potrivit Iribnews, site-ul internet al televiziunii de stat, o persoană a fost ucisă şi alte două rănite prin împuşcare joi în cursul serii, în timpul "revoltelor" din provincia occidentală vecină Lorestan, declanşate "sub pretextul problemelor cu apa în Khuzestan".

Este pentru prima dată când media locale au relatat despre manifestaţii sau despre victime în afara Khuzestan, de la începutul tensiunilor în această provincie.

Joi, preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că locuitorii din Khuzestan au "dreptul" de a se "exprima" şi "chiar de a ieşi în stradă în cadru legal".

Populaţia provinciei, care are o importantă minoritate arabă, se plânge cu regularitate că este abandonată de autorităţi. Provincia Khuzestan a fost unul dintre punctele fierbinţi ale valului de proteste, violent reprimate, împotriva puterii, în noiembrie 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.