Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Giganți mondiali la Palatul Victoria: România ar putea colabora cu Apple, Amazon şi IBM pentru digitalizarea administrației publice

bpn.ge
tehnologie

Premierul Marcel Ciolacu a avut, miercuri, o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai unora dintre cele mai mari companii din lume din zona tehnologiei, anume Apple, Amazon şi IBM, la discuții fiind prezenți și ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan şi ministrul Economiei, Radu Oprea.

"Discuţiile s-au axat asupra oportunităţilor de colaborare între ţara noastră şi cele trei mai companii, cu scopul de a accelera digitalizarea sistemului administrativ şi a grăbi reforma digitală a administraţiei publice", se arată în comunicat.

Marcel Ciolacu a declarat că reforma digitală este cea mai importantă componentă a reformei administrative asumată de Guvern.

"Ca ministru nu mai pot să privesc doar din postura utilizatorului, este de datoria mea să aduc astfel de tehnologii şi în administraţia publică. Astăzi stăm la masă cu liderii din industrie şi colaborăm cu ei pentru a face o diferenţă reală în viaţa de zi cu zi a românilor. Suntem hotărâţi să ducem România în fruntea inovaţiei tehnologice, să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea sectorului IT&C în ţara noastră şi să aducem administraţia publică la un click distanţă de cetăţeni", a declarat și Bogdan Ivan.

Discuţiile cu reprezentanţii Apple s-au concentrat asupra aspectelor legate de mediu, cybersecurity, educaţie şi sănătate.

"Discuţiile cu reprezentanţii Apple s-au desfăşurat în jurul subiectelor pe care compania le abordează la nivel global, cu focus pe mediu şi soluţii de cybersecuritate. Alte două aspecte cheie ale întâlnirii au fost posibilităţile de colaborare pentru digitalizarea educaţiei şi inovaţii în zona de tehnologie medicală, două dintre domeniile considerate prioritare şi de Guvernul României. Colaborarea pentru serviciile cloud, investiţii în infrastructură şi proiecte de cercetare avansată au fost subiecte ale discuţiilor cu reprezentanţii Amazon. Întâlnirea dintre premierul României, ministrul Digitalizării şi delegaţia Amazon şi Amazon Web Services (AWS) a fost centrată pe posibilităţile de colaborare în domeniile strategice pentru digitalizare. Transferul în cloud al administraţiei publice centrale şi dezvoltarea proiectelor de cercetare şi inovare în domenii precum inteligenţa artificială, analiza datelor şi securitatea cibernetică au fost doar două dintre direcţiile discuţiei. La întâlnirea bilaterală, compania Amazon a fost reprezentată de o delegaţie condusă de Michael Punke, vicepreşedinte pentru politici publice globale al companiei", se mai arată în comunicat.

Guvernul mai precizează că în discuţiile cu reprezentanţii companiei IBM, premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan au abordat subiecte precum cloudul guvernamental, soluţiile de cybersecurity şi înfiinţarea de centre de cercetare şi dezvoltare avansată axate pe tehnologii de ultimă oră, cum ar fi inteligenţa artificială (AI), securitatea cibernetică şi cloud computing.

Delegaţia IBM la Palatul Victoria a fost condusă de David Barnes, vicepreşedinte pentru politica globală a forţei de muncă a companiei IBM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.