Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Giganții din industria energetică pregătesc un mega-proiect: se mută polii de putere în domeniu

turbina eoliana

Grupul energetic Equinor a anunţat miercuri că lucrează împreună cu RWE Renewables şi Hydro REIN la o propunere pentru dezvoltarea unui proiect eolian offshore de dimensiuni mari în apele norvegiene ale Mării Nordului, transmite CNBC.

Potrivit unui comunicat, companiile vor lucra împreună la prezentarea unei propuneri autorităţilor din Norvegia pentru proiectul care ar fi situat într-o zonă cunoscută sub numele de Sørlige Nordsjø II, informează News.ro.

Pal Eitrheim, vicepreşedintele executiv al Equinor pentru noi soluţii energetice, a descris Marea Nordului ca fiind ”printre cele mai bune resurse eoliene din lume”.

”Un parc eolian de mari dimensiuni la Sørlige Nordsjø II ar putea juca un rol cheie în extinderea Mării Nordului ca centru energetic offshore şi ar putea crea noi oportunităţi industriale pentru Norvegia ca naţiune energetică”, a adăugat el.

Cel mai mare acţionar al Equinor, cunoscut anterior sub numele de Statoil, este statul norvegian.

Un jucător semnificativ în industria petrolului şi gazelor, grupul a căutat, de asemenea, să îşi diversifice portofoliul pentru a include surse regenerabile. Printre altele, Equinor este un susţinător cheie al parcului eolian Dogger Bank, un proiect eolian major în largul coastelor din nord-estul Angliei.

În iunie 2020, autorităţile norvegiene au deschis două zone în Marea Nordului - Sørlige Nordsjø II şi o alta numită Utsira Nord - pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie offshore.

În practică, acest lucru permite părţilor interesate să prezinte cereri de licenţă pentru proiecte de energie regenerabilă.

Deschiderea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Împreună, Sørlige Nordsjø II şi Utsira Nord ”permit dezvoltarea” a 4.500 de megawaţi de energie eoliană, potrivit guvernului norvegian.

Equinor, RWE şi Hydro REIN, o filială a firmei industriale Hydro, nu au dezvăluit dimensiunea proiectului lor, în anunţul de miercuri.

Deşi este asociată de mult timp cu petrolul şi gazele naturale, situaţie care pare că va continua în viitorul previzibil, Marea Nordului devine, de asemenea, un hub pentru energia eoliană offshore. Pe lângă proiecte precum Parcul Eolian Dogger Bank, găzduieşte deja mari instalaţii eoliene offshore, cum ar fi turbina 174, Hornsea One de 1,2 gigawaţi. C

ompania energetică daneză Orsted afirmă că Hornsea One acoperă o suprafaţă de aproximativ 407 kilometri pătraţi şi este capabilă să alimenteze ”cu mult peste un milion de case din Regatul Unit”.

Marţi, operatorul portuar Forth Ports a anunţat planuri pentru ”un hub de energie regenerabilă” la portul Leith din Scoţia. Centrul propus, care ar fi susţinut cu 40 de milioane de lire sterline (56,55 milioane de dolari) de investiţii private, ar trebui să acopere 175 de acri, dacă va fi construit.

Potrivit susţinătorilor proiectului, acesta ar oferi ”o dana marină pe malul râului capabilă să găzduiască cele mai mari nave de instalare eoliană offshore din lume”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.