Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gigantul rus IT pe care SUA și țările din Europa nu au curajul să îl atingă cu sancțiuni

Cristi Șelaru
Moscova Piața Roșie

Statele Unite şi Europa se tem că sancţiunile împotriva companiei ruse de software Kaspersky Lab vor creşte riscurile atacurilor cibernetice împotriva ţărilor occidentale, motiv pentru care nu există un acord în cadrul administraţiei americane privind restricţiile împotriva acestei firme, notează joi agenţia de presă TASS, citând un articol apărut miercuri în The Wall Street Journal (WSJ) cu titlul "Propunerea de a sancţiona firma rusă de securitate cibernetică din cauza invaziei Ucrainei împarte administraţia Biden".

"Administraţia Biden este împărţită dacă să impună sancţiuni împotriva Kaspersky Lab, un gigant rus al securităţii cibernetice despre care oficialii avertizează că ar putea fi folosit de Kremlin ca instrument de supraveghere împotriva clienţilor săi", scrie WSJ, citând surse familiare cu problema, scrie agerpres.ro.

Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă a amânat discuţiile privind posibile sancţiuni împotriva Kaspersky Lab în cadrul Departamentului Trezoreriei SUA, adaugă WSJ.

Comisia Federală de Comunicaţii a Statelor Unite a adăugat vinerea trecută produse ale companiei ruse Kaspersky Lab pe lista sa de echipamente şi servicii care reprezintă o ameninţare pentru securitate. Drept urmare, compania s-a declarat dezamăgită de decizia Comisiei de a interzice utilizarea alocaţiilor federale pentru achiziţionarea produselor Kaspersky Lab şi a criticat-o ca fiind motivată politic. Compania este gata să coopereze cu agenţiile guvernamentale americane şi să răspundă la orice întrebări din partea autorităţilor de reglementare, a mai declarat Kaspersky Lab.

Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă a făcut presiuni asupra Departamentului Trezoreriei să pregătească sancţiunile, ca parte a campaniei ample occidentale de pedepsire a Rusiei pentru invadarea Ucrainei, potrivit unor oficiali familiarizaţi cu chestiunea. În timp ce oficialii Trezoreriei au lucrat la pregătirea pachetului, experţii în sancţiuni din cadrul departamentului şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la dimensiunea şi amploarea unei astfel de măsuri. Software-ul companiei este folosit de sute de milioane de clienţi din întreaga lume, ceea ce face dificilă aplicarea sancţiunilor, notează WSJ.

La 24 februarie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat o "operaţiune militară specială" ca răspuns la o cerere de ajutor din partea "republicilor populare" autoproclamate în Donbas. El a subliniat că Moscova nu are planuri de ocupare a teritoriilor ucrainene, ci urmăreşte "demilitarizarea şi denazificarea" ţării.

Drept urmare, Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi alte ţări au anunţat sancţiuni împotriva persoanelor fizice şi juridice din Rusia, aminteşte TASS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.