Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gigel Lazăr, președinte Federația Neguvernamentală Antidrog: Măsurile de prevenire a transmiterii SARS- CoV-2, un eșec previzibil!

Federația Neguvernamentală Antidrog
Federația Neguvernamentală Antidrog

14 ani de prevenire îmi permit să trag concluzii profund analizate în 11 luni de pandemie. Autoritățile s-au axat pe interdicții grosso modo, recomandări ale OMS și nu pe conceptul științific de prevenire, particularizat pe cultura și comportamentul civic al poporului român. Informare asupra riscurilor, comunicarea pragmatică și aplecată asupra utilității în comunitate a  măsurilor restrictive și a efectelor pe termen mediu și lung, a nerespectarii acestora, au lipsit cu desăvârșire.

Totul s-a limitat la amenzi și amenințări cu legea. Debutul acțiunilor guvernamantale a fost haotic, alarmist și nefundamentat știintific. Izolete, cadre medicale “înfășurate” în combinezoane, transmiterea senzației că un suspect infectat este un ciumat, a creat doar panică și nu prevenire, dar și teama personalului medical ce nu intelegea la ce se expune. Momentele Litoral 2020, Crăciun & Revelion 2020 - 2021 dar și petrecerile din cluburi sau alte petreceri private, nu au fost inteligent administrate de decidenți. Era momentul oportun pe tehnica prevenirii și reducerii transmiterii de a stabili grupuri focus de testare la finalul evenimentelor și monitorizarea lor,până la urmă,de a constata dacă pârtiile, petrecerile, plaja determina transmiterea. Puteau fi amabil provocați la testare, monitorizare pe termen de 14 zile și stabilite concluziile, mai ales că evenimentele au fost în aer liber, altele în spații închise, ideal pentru o cercetare științifică de determinare a transmiterii virusului pe spații recreaționale. Din păcate totul s-a limitat la condamnarea publică a acestor “petrecăreți”, nefiind “folosiți” în sens real de prevenire și cercetare asupra riscurilor.

Prevenirea generalistă este o arta, indiferent că vorbim de droguri, viruși, alcool sau tutun. Prevenirea combinată cu alternativele la fenomen, înseamna provocarea societății prin incitarea responsabilității individuale și comunitare. Secolul XXI în democrațiile autentice înseamnă comunicare, explicații, determinarea comunităților de a se implica în susținerea măsurilor statului în cazuri extreme precum pandemiile, consumul de droguri, traficul de persoane etc. Din păcate corijența prevenirii în România este real vădită in toate domeniile. Statul are un comportament inexplicabil ce se rezumă doar la măsuri coercitive împotriva cetățenilor, iar vina eșecului măsurilor le aparține.

Gigel Lazăr – președinte Federația Neguvernamentală Antidrog

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.