Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gigel Știrbu, atac dur la adresa Guvernului Dăncilă: Batjocorește artiștii

gigel stirbu

Președintele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masa, deputat PNL Gigel Știrbu, lansează un atac dur la adresa Guvernului Dăncilă.

„Mai sunt mai puțin de trei săptămâni până când ordonanța de urgență prin care se amâna depunerea formularului 600 va expira. Acest act normativ de impunere a completării acestui formular stufos, a fost adoptat fără consultarea partenerilor interesați și ar conduce la diminuarea cu 35% a veniturilor acelor persoane care au obţinut în anul 2017, sau care estimează că vor obţine în anul 2018, alte venituri decât cele consemnate în contractul individual de muncă.

Nu cred că este cazul ca artiștii, actorii, regizorii și alți reprezentanți ai mediului cultural să fie nevoiți să stea ore în șir la coadă la ghișeele ANAF, de șase ori pe an, pentru plata trimestrială a CAS și CASS. Treaba cea mai importantă pentru domniile  lor este să creeze, să producă acte artistice, opera de artă etc., nu să fie umiliți pe la cozi și să estimeze calcule imposibile, chiar și pentru mentaliști.

Domnule Ministru al Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, vă întreb cum vă veți implica pentru a-i apăra pe artiștii și lucrătorii culturali cu activitate independentă să nu mai facă multe drumuri la Fisc, să nu îşi piardă calitatea de asigurat şi nici să nu mai depună încă o dată Formularul dacă au făcut acest lucru până pe 31 ianuarie?

Având în vedere că Formularul 600 a fost depus deja de 28.500 de persoane, ce se va întâmpla cu cei care au depus sau depun Formularul până la noul termen dacă declaraţia va fi modificată sau eliminată între timp?

Este evident că acest formular 600 conceput astfel, abuziv, neclar  si stufos  arată de fapt, o gândire bolșevică, proletară a guvernului Dragnea, și o ură a acestuia față de tot ceea ce înseamnă, în această țară, activității libere, întreprinzători, oameni independenți. Practic, Fiscul cere artiștilor mai mulți bani din activitățile pe care ei le derulează, și trebuie să estimeze pe anul următor  dacă au pe lângă un salariu și alte contracte de drepturi de autor sau activități independente.

Domnule Ministru George Ivașcu, este absolut necesar să vă implicați în a elimina aceste prevederi legislative abuzive care îi privează pe cei implicați în activități cultural-artistice de timp și bani. Cu toții cunoaștem faptul că  veniturile asociate ale domniilor lor au prin definiție un caracter fluctuant în timp și neregulat.  Nici un actor nu va ști în câte roluri va juca în fiecare an, nici un regizor de film nu face în mod constant un film pe an, nici un scriitor nu scoate cărți în fiecare an, nici un compozitor nu știe câte melodii poate crea în fiecare an, pe aceiași bani.

Am remarcat lipsa d-voastră de reacție și în ceea ce privește evenimentele neplăcute petrecute la proiecția filmului românesc de la Muzeul Tăranului Român, zilele trecute!

Domnule Ivașcu, faceți tot ce este posibil, treziți-vă, implicați-vă și protejați-i pe oamenii români de cultură! Nu îi puneți să dea biruri și să vândă pielea ursului din pădure! Este complet absurdă obligarea la plata contribuțiilor pe un venit inexistent și profund incert!”, transmite deputatul printr-un comunicat de presă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.