DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ginecologul, acuzat de malpraxis, se apără

malpraxis

Medicul Asaad Mohamed Fihmi răspunde, într-un comunicat, acuzaţiilor pe care i le aduc două paciente. Femeile spun că bebeluşii lor au murit din cauza neglijenţei ginecologului. În replică, medicul Asaad Mohamed Fihmi spune că, în primul caz, copilul suferea de o malformaţie cardiacă. Problema putea fi detectată la o investigaţie imagistică pe care i-ar fi recomandat-o mamei, dar aceasta nu a făcut-o. În cel de al doilea caz, fătul a murit intrauterin după ce nu a mai primit sânge prin cordonul ombilical, explică medicul Asaad Mohamed Fihmi.

Ginecolog acuzat de malpraxis

„În cazul pacientei Marcela Căulia, nu am nici o vină în ce privește decesul copilului Căulia Denis-Ștefan, născut viu la data de 26.07.2016 ora 10:45 prematur (32 săptămâni), prin operație de cezariană.

Așa cum rezultă din raportul de necropsie al Serviciului Clinic de Medicină Legală Galați, decesul s-a constatat de medicul neonatolog al Spitalului Municipal „Anton Cincu” Tecuci, la ora 13:00. Cauza decesului a fost datorită malformațiilor congenitale.

Pacienta a fost sub observația mea în decursul sarcinii. La consultațiile ecografice efectuate de subsemnatul, sarcina era normală. Deoarece nu se puteau depista malformații congenitale ale organelor interne, am indicat pacientei la data de 11.04.2016, când sarcina era la 20 de săptămâni, să efectueze control ecografic de morfologie fetală la medici de specialitate imagistică obstetrică și ginecologie, cu aparatură ecografică specială, lucru specificat și în registrul de consultații.

Papa Francisc agită spiritele la Vatican: DECIZIA care poate intra în istorie

Subsemnatul nu aveam cum să depistez malformațiile congenitale de natura celor constatate la necropsie.

Cu alte cuvinte, moartea copilului intervenită la trei ore după nașterea sa, sub supravegherea medicului neonanotolog, date fiind malformațiile respective, era iminentă și nici un medic nu poate fi făcut vinovat.

Presupunând că un medic imagist de specialitate în morfologie fetală ar fi depistat malformațiile respective, copilul tot nu ar fi trăit. Cel mult se lua măsura întreruperii cursului sarcinii dacă se constata că este pusă în pericol viața mamei.

În cazul pacientei Ștefana Rusu, de asemeni nu am nici o culpă în ceea ce privește moartea copilului acesteia, făt decedat intrauterin. Pacienta a fost internată și consultată de medicul de gardă, specialist în obstetrică ginecologie, care a depistat moartea intrauterină a fătului.

La ultimul control al sarcinii, copilul era viu și sarcina normală.

Din raportul de necropsie rezultă că moartea intrauterină a fătului s-a datorat unui „nod fals” al cordonului ombilical deasupra inserției placentei cu 15 cm (în fapt o strangulare a cordonului), care a produs neirigarea cu sânge a fătului, ceea ce produs decesul. Acest tip de accidente intrauterine, destul de rare, se pot produce datorită unor spasme ale cordonului fătului sau mișcări ale mamei care pot duce la astfel de întâmplări nefericite.

Vreau să subliniez faptul că de mai multă vreme sunt victima unei atitudini xenofobe, exarcerbate în ultima vreme, aceste cazuri fiind folosite pentru denigrarea mea profesională și etnică.

Nu am nici o culpă medicală în nici unul din aceste două cazuri și mi-am îndeplinit întotdeauna activitatea medicală cu onestitate și probitate profesională, însă denigrarea mea injustă îmi creează grave prejudicii morale și profesionale”, spune medicul Asaad Mohamed Fihmi în comunicatul transmis redacţiei Realitatea.net.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.