DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Giorgio Agamben: În aceste vremuri e nevoie de o nouă formă de clandestinitate. E naiv să credem că green pass-ul înseamnă revenire la normalitate

nytimes.com
Georgio Agamben

Cunoscutul filozof italian Giorgio Agamben susține într-un comentariu pe blogul personal că în aceste vremuri tulburi e nevoie de un nou tip de clandestinitate, una prin care persoana sa devină cât mai autonomă față de instituții. El consideră că ar fi o naivitate să credem că green pass-ul înseamnă revenire la normalitate.

”O comunitate în societate

Italia, ca laborator politic al Occidentului, în care strategiile puterilor dominante sunt elaborate în prealabil în forma lor extremă, este astăzi o țară cu umanitatea și politica în paragină, în care o tiranie fără scrupule și hotărâtă s-a aliat cu o masă pradă a unei terori pseudo-religioase, gata să sacrifice nu numai ceea ce odinioară se numeau libertăți constituționale, ci chiar toată căldura din relațiile umane.

Să crezi că green pass înseamnă o revenire la normalitate este de-a dreptul o naivitate. Așa cum se impune deja un al treilea vaccin, vor fi impuse altele noi și vor fi declarate noi situații de urgență și noi zone roșii, atâta timp cât guvernul și puterile pe care le exprimă consideră util. Și vor plăti in primis prețul tocmai aceia care s-au supus în mod neînțelept.

În aceste condiții, fără a renunța la toate metodele posibile de rezistență imediată, disidenții trebuie să se gândească la crearea a ceva ca o societăți în societate, o comunitate de prieteni și vecini înlăuntrul societății dușmăniei și distanțării. Formele acestei noi clandestinități, care vor fi gândite și încercate, trebuie să devină cât mai autonome posibil față de instituții, căci numai ele vor putea garanta supraviețuirea umană într-o lume ce a ales o autodistrugere mai mult sau mai puțin conștientă.”, scrie Giorgio Agamben.

Traducere Alexandru Petria, scriitor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.