Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Gogomănie halucinantă': SRI începe lupta împotriva sistemului

sri

Ideea că SRI începe lupta împotriva sistemului a fost lansată din studiourile a două televiziuni de ştiri, despre care circulă informaţii insistente că ar fi arondate SRI. Fostul jurnalist şi senator Sorin Roşca Stănescu afirmă că nu s-ar mira ca, in functie de reactii, tema sa se oficializeze. Adica, ideea ca SRI, nu numai ca nu se confunda cu „sistemul”, nu numai ca nu se afla la temelia acestuia, dar chiar este un adversar. Un instrument anti-sistem. "Daca aceasta devine linia oficiala a Serviciului Roman de Informatii, atunci nu m-as mira deloc ca, in curand, si celelalte servicii sa adopte sloganul astfel incat, „sistemul” sa devenim noi. Adica, pur si simplu, cetatenii Romaniei", afirmă SRS într-un comentariu remis redacţiei stiripesurse.ro.

"Dar ce inseamna acest „sistem” despre care se vorbeste cu o insistenta din ce in ce mai mare? Evident, nu inseamna stat. Adica statul de drept. Pentru ca de cate ori ne referim la stat, pur si simplu, ii pronuntam numele. Nu avem niciun motiv sa-l poreclim „sistem”. Exista, este adevarat, expresia anti-sistem, dar care inseamna cu totul si cu totul altceva. Cand spunem, de pilda, ca o persoana sau un grup de persoane sunt anti-sistem, ne gandim la faptul ca, dintr-un motiv sau altul, refuza sa accepte regulile dupa care functioneaza Romania. Cand spunem insa „sistem”, ne referim la cu totul si cu totul altceva.

Prin „sistem” se intelege ceva, pana la urma, nu numai nociv, ci si subversiv in raport cu mecanismele democratice, cu drepturile si libertatile fundamentale ale omului, cu practicile specifice unui stat de drept. Cand spunem „sistem”, aratam cu degetul spre trasaturile si atitudinile de stat politienesc, prezente uneori in societatea noastra si, in mod special, la exercitarea cu lipsa de masura a atributiilor unor servicii secrete, prin infiltrarea, supravegherea si subordonarea unor persoane si institutii, operatiuni care contravin, in mod flagrant, Constitutiei. Cum ar fi, de pilda, prezenta ofiterilor acoperiti sau racolarea, prin diverse mijloace, de informatori din randul magistratilor, parlamentarilor, conducatorilor unor partide ori reprezentanti ai puterii executive.

Pai daca acesta este „sistemul”, atunci delimitarea de el, de catre Serviciul Roman de Informatii, ar constitui o veritabila revolutie. Ar urma, nici mai mult, nici mai putin, ca Serviciul Roman de Informatii sa declanseze o lupta necrutatoare impotriva lui insusi.

Sa ma ierte domnul Eduard Hellvig, noul director ar Serviciul Roman de Informatii, dar daca aceasta teza, lansata de colaboratori ai subordonatilor domniei sale, din doua televiziuni de stiri, va fi cumva insusita, in mod formal, de catre institutie, atunci voi considera ca SRI, pur si simplu, ne jigneste inteligenta. Dincolo de faptul ca initiaza una dintre cele halucinante gogomanii din existenta sa", scrie Sorin Roşca Stănescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.