Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gorbaciov şi Bush senior îşi dau mâna pentru o nouă reîmpăcare istorică - FOTO

Foştii lideri sovietic, Mihail Gorbaciov (85 de ani), şi american, George H.W.Bush (92 de ani), alături de fostul secretar de stat american James Baker (86 de ani) au convenit într-o discuţie telefonică să depună eforturi comune cu scopul de a găsi modalităţi destinate "depăşirii actualei situaţii anormale" dintre Rusia şi Statele Unite, a relatat joi Interfax, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Jumătate din ruşi cred că înăbuşirea revoltei din Ungaria a fost justificată

Gorbaciov, Bush senior şi Baker au fost de acord că situaţia actuală pe plan internaţional suscită o "preocupare serioasă", în urma convorbirii telefonice între cei trei, care a avut loc zilele trecute, la iniţiativa fostului secretar de stat James Baker (între 1989 şi 1992).

content-image

Fostul preşedinte american George H.W.Bush a subscris la ideea lui Gorbaciov că "este important ca noi, veteranii politicii, să facem totul pentru a ajuta cele două ţări să depăşească această situaţie dificilă din relaţiile lor".

"Cel mai probabil, acum este imposibil să ajungem la acelaşi nivel al relaţiilor pe care le-am avut (cu SUA) pe timpul lui George H.W.Bush, dar trebuie să ne aducem amintim că am ieşit din starea de Război rece", a spus Gorbaciov, insistând că "este necesar să se depună toate eforturile pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Rusia şi SUA".

Citeşte şi: Un fost LEGIONAR francez, CREIERUL din spatele atentatelor de la Paris şi Bruxelles

Potrivit lui Gorbaciov, partea americană este interesată de această propunere, iar declaraţia pe care a făcut-o recent, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la întâlnirea de la Reykjavik, nu a rămas neobservată la Washington. În acea declaraţie, fostul lider sovietic avertizase că lumea s-a apropiat de un punct periculos, făcând apel la încetarea escaladării tensiunilor dintre Rusia şi SUA.

"Experienţa noastră - încetarea Războiului rece, a cursei înarmărilor. În acei ani, ţările noastre - URSS şi SUA - au trecut prin încercări dificile atât în Europa, cât şi în Orientul Mijlociu şi au ieşit cu demnitate din toate acestea", a subliniat fostul lider sovietic, estimând că actualii conducători ai celor două ţări ar trebui să ia ca exemplu această experienţă pentru a ajunge la un compromis. "Dacă ieşim din actualul impas, va fi victoria tuturor", a concluzionat Gorbaciov în finalul discuţiei telefonice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.