Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Goretzka spune că ar trebui să se ţină cont de respectarea drepturilor omului când se atribuie unei ţări organizarea CM

Leon Goretzka germania

Internaţionalul german Leon Goretzka (Bayern Munchen) a afirmat marţi că în momentul atribuirii statutului de gazdă unei ţări pentru disputarea turneului final al Cupei Mondiale de fotbal ar trebui să se ţină cont de respectarea drepturilor omului în acea ţară şi de condiţiile existente acolo, scrie DPA.

''Cred că trebuie luate în considerare mai mult aceste lucruri în viitor'', a declarat Goretzka (26 de ani), în condiţiile în care încă există voci critice faţă de respectarea drepturilor omului în Qatar, stat care va găzdui turneul final al CM 2022. ''Acest subiect este încă de actualitate'', a spus mijlocaşul german.

Aşa cum se ştie, Germania este în Grupa J a preliminariilor europene pentru CM 2022 din Qatar alături de România. Germania, lider la zi, va juca miercuri împotriva Islandei în deplasare, România (locul 3) urmând să întâlnească, tot în deplasare, Macedonia de Nord, informează Agerpres.

Luna trecută, organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International a făcut apel la Qatar, ţară care va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal în 2022, să ancheteze moartea lucrătorilor imigranţi, vorbind despre o serie de decese inexplicabile.

Emiratul este cu regularitate condamnat de organizaţii neguvernamentale internaţionale pentru tratamentul aplicat sutelor de mii de lucrători veniţi în special din Asia pe marile şantiere ale unuia dintre cele mai importante evenimente sportive din lume.

"Autorităţile din Qatar au omis să ancheteze moartea a mii de lucrători migranţi survenită în ultimul deceniu, în ciuda unor probe care arătau o legătură între decesele premature şi condiţiile de muncă periculoase", a precizat atunci Amnesty într-un comunicat, cu o zi înaintea lansării unui raport.

Raportul "documentează modul în care Qatarul emite cu regularitate certificate de deces pentru lucrători migranţi fără a efectua anchete corespunzătoare, punând decesele pe seama unor 'cauze naturale' sau a insuficienţei cardiace".

În 70% dintre cazurile de deces, cauzele nu sunt stabilite, susţine Amnesty, care îşi baza analiza pe registre din ţările de origine ale migranţilor decedaţi.

În februarie, Qatarul a dezminţit cu vehemenţă informaţiile apărute în cotidianul britanic The Guardian conform cărora peste 6.500 de lucrători migranţi au murit în Qatar de când această ţară a primit în 2010 titlul de gazdă a Campionatului Mondial. Doha refuză totuşi să facă public numărul exact al morţilor.

Amnesty susţinea că a analizat 18 certificate de deces emise între 2017 şi 2021, iar 15 dintre ele conţineau termeni vagi precum 'insuficienţă cardiacă nespecificată' şi 'insuficienţă respiratorie acută determinată de cauze naturale'.

"Aceste fraze nu au sens fără o explicaţie a cauzelor decesului", declara pentru Amnesty David Bailey, membru al grupului de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind cauzele medicale ale decesului.

Doha, care s-a activat pentru ca stadioanele şi alte infrastructuri să fie gata pentru Campionatul Mondial din 2022, a dat asigurări că a depus multe eforturi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale migranţilor.

Qatarul a anunţat mai multe reforme în legătură cu reglementările privind munca de când i-a fost atribuită găzduirea Campionatului Mondial, însă, potrivit criticilor, punerea lor în aplicare se lasă aşteptată.

"Nu suntem de acord cu poziţia adoptată de Amnesty faţă de Qatar. Impactul pozitiv al reformelor privind condiţiile de angajare în Qatar este clar pentru toţi", preciza la acel moment un purtător de cuvânt al guvernului. El menţiona că, printre "reformele majore", se numără introducerea unui nou salariu minim, eliminarea permiselor de ieşire, asigurarea unor locuinţe mai bune sau îmbunătăţirea regulilor de securitate.

În martie, FIFA anunţa că nu va sancţiona Federaţia norvegiană, ai cărei jucători au denunţat atunci condiţiile de muncă ale muncitorilor migranţi de pe stadioanele Cupei Mondiale 2022 din Qatar.

Cu ocazia meciului din martie cu Gibraltarul (3-0), primul pentru ei în preliminariile CM 2022, fotbaliştii naţionalei Norvegiei au purtat tricouri cu inscripţia ''Drepturile Omului, în teren şi în afara lui'', pentru a denunţa situaţia grea a muncitorilor migranţi din Qatar.

Erling Haaland, Martin Odegaard şi ceilalţi jucători scandinavi au purtat tricouri albe cu această inscripţie în negru la intonarea imnului dinaintea partidei, în contextul amplificării dezbaterii legate de respectarea drepturilor omului în emiratul ce va organiza Mondialul din 2022. La încălzire, jucătorii scandinavi au îmbrăcat alte tricouri albe cu sloganul ''Respect pe teren şi în afara lui''.

"FIFA crede în libertatea de expresie şi în puterea fotbalului de a face binele. Nicio procedură disciplinară nu va fi deschisă în acest caz", afirma forul fotbalistic mondial într-un comunicat.

În ajunul meciului, selecţionerul Staale Solbakken declara că intenţionează să facă presiuni asupra FIFA ''pentru a fi mai directă, mai fermă faţă de autorităţile din Qatar, să le impună cerinţe mai stricte'', fără a detalia asupra acţiunilor pe care le plănuieşte echipa sa.

Mai multe cluburi norvegiene, printre care Rosenborg, cel mai titrat din această ţară, au solicitat boicotarea Cupei Mondiale din Qatar ca răspuns la încălcarea drepturilor omului care a afectat pregătirea evenimentului. Cluburile au reacţionat după ce cotidianul britanic The Guardian a publicat un articol care susţinea că peste 6.500 de muncitori străini au murit lucrând pe stadioanele Cupei Mondiale după ce turneul final a fost atribuit Qatarului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.