Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gradele lui Oprea s-au evaporat din MApN

Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriel Oprea DNA

Ministerul Apărării susține că nu găsește în arhiva instituţiei documentele pe baza cărora fostul premier interimar al României, Gabriel Oprea, a fost avansat la gradul de colonel, informează Românialiberă.ro.

În 1998, când era maior în rezervă, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, a fost avansat la gradul de colonel. O avansare ilegală, după un stagiu în vechiul grad de numai doi ani în loc de șase, adaugă sursa citată.

Gest ȘOCANT: Solistul unei trupe rock s-a sinucis, după ce a fost părăsit de iubită

Avansarea rapidă în ierarhia militară a lui Gabriel Oprea a fost considerată subiect tabu de MApN în ultimii 15 ani. În tot acest timp, informațiile despre avansările miraculoase de la căpitan la general au fost ținute la secret. Dintr-un motiv simplu: Ministerul Apărării Naționale a încălcat grosolan legea care reglementează statutul cadrelor militare.

Ministerul Apărării Naționale a călcat în picioare Legea 80/1995 care reglementează statutul cadrelor militare pentru a-l avansa pe Gabriel Oprea într-un timp-record. Conform legii, Oprea putea ajunge la gradul de colonel în rezervă după 18 ani de la trecerea în rezervă, adică în 2011. Dar el s-a pricopsit cu gradul de colonel cu 11 ani mai devreme, în 2000.

Ministerul Apărării susține că, în perioada 1996-2001, înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă era reglementată de prevederile articolelor 53 şi 61 din Legea nr. 80/1995.

SPIONAJ în Casa Domnului: Ce vor păți preoții care se IMPLICĂ în campania electorală

La articolul 53, invocat de MApN, se spune clar că înaintarea în grad a cadrelor militare în rezervă se poate face la termen și numai în mod excepțional înainte de termen. Cum Gabriel Oprea nu a fost avansat în mod excepțional, înseamnă că a fost avansat la termen. La celălalt articol, 61, scrie negru pe alb că, în timp de pace, ofițerii în rezervă pot fi înaintați în gradul următor, în raport cu nevoile forțelor armate, doar DUPĂ expirarea stagiului minim în grad. Dar numai cu condiția să fi avut o comportare demnă, să fi obținut rezultate bune și foarte bune în timpul concentrării și să fi fost propuși prin aprecierile de serviciu.

Gest ȘOCANT: Solistul unei trupe rock s-a sinucis, după ce a fost părăsit de iubită

În aceeași lege, la articolul 97, se menționează că, în timp de pace, stagiul minim în grad pentru ofițerii aflați în rezervă este mai mare cu un an decât cel prevăzut pentru ofițerii aflați în activitate. Stagiile minime în grad pentru ofițeri în activitate sunt prevăzute la articolul 94. Astfel, pentru a avansa de la gradul de căpitan la maior în rezervă, stagiul minim este de cinci ani plus încă un an. Adică, Oprea putea fi avansat la gradul de maior abia în 1999 și nu în 1996, așa cum a decis Ministerul Apărării. Pentru a accede în gradul următor, adică de locotenent-colonel, Oprea trebuia să dețină gradul de maior timp de șase ani, adică până în 2005. Dar Oprea a fost avansat în anul 1998, cu șapte ani mai devreme. Cu acest grad trebuia să rămână alți șase ani (adică până în 2011) pentru a putea fi promovat la gradul de colonel. Și de această dată a fost avansat înainte de termen, mai precis pe 24 februarie 2000.

Cum a reușit căpitanul Gabriel Oprea să urce treptele militare între 1993 și 2000, când se afla în rezervă, dar și cine sunt oamenii care au contribuit la promovarea lui la cel mai înalt nivel, citiți aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.