Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grădini istorice, parcuri publice din întreaga ţară sau chiar rezervaţii naturale, deschise publicului între 4 şi 6 iunie

bucurestiulmeudrag.ro
Biserica de lemn din parcul IOR

Institutul Naţional al Patrimoniului invită proprietarii sau administratorii de grădini istorice din România să se înscrie în mişcarea europeană care deschide aceste spaţii pentru publicul larg pentru a asigura "transmiterea cunoaşterii", potrivit news.ro

În 2021 - pe 4, 5 şi 6 iunie - sunt marcate, din nou, în România zilele dedicate patrimoniului cultural „verde".

Tema din acest an - transmiterea cunoaşterii - oferă câteva indicii asupra tipurilor de evenimente şi interacţiuni cu care proprietarii şi administatorii de grădini şi parcuri din România şi-ar putea încânta oaspeţii în acest început de vară.

De la trasee culturale dedicate grădinilor şi creatorilor lor, la ore şi sesiuni de formare în aer liber pentru învăţăcei de toate vârstele, la colocvii şi discuţii relaxate la umbra arborilor, în curţi de „oraşe-grădină", la sesiuni de plantare şi îngrijire a unor grădini comunitare - opţiunile sunt nenumărate.

Cunoaşterea acumulată în timp şi priceperea practicienilor pot fi transmise atât in situ, în spaţiile care le "întrupează", cât şi prin formule şi instrumente noi de diseminare şi interacţiune - ex. jurnale online, aplicaţii, hărţi, trasee tematice sau interactive, digitalizarea tratatelor, planurilor şi schiţelor care au transportat cunoaşterea încă din perioada Renaşterii şi până în prezent.

Citește și: BREAKING CONFESIUNEA lui DRAGNEA devoalată de PONTA în fața judecătorilor

Important pentru conştientizarea valorii culturale a grădinilor în România, exerciţiile conturate de organizatori pentru week-end-ul Rendez-vous aux jardins pot deveni puncte de pornire pentru o punere în valoare mai consistentă a grădinilor gazdă şi, în general, a acestui tip de patrimoniu atât de important pentru sănătatea şi calitatea vieţii din comunităţi.

Înscrierile cu propuneri de evenimente se pot face pe site-ul organizatorului, secţiunea Agenda europeană. 

În calitate de coordonator şi promotor naţional, Institutul Naţional al Patrimoniului va promova toate iniţiativele interesante stârnite în cadrul programului "Rendez-vous aux jardins", ca modele de bună practică pentru iniţiative similare, pe termen cât mai lung.

Programul "Rendez-vous aux jardins"

Gândită pentru a deschide cât mai mulţi ochi în faţa diversităţii şi bogăţiei grădinilor, seria de evenimente subliniază şi pune în valoare constant, încă de la debutul programului, în 2003, arta şi valoarea culturală a grădinilor şi rolul esenţial pe care acestea îl joacă în creşterea calităţii vieţii oamenilor şi comunităţilor, din oraşe şi din rural deopotrivă.

Mii de participanţi - specialişti şi practicieni: grădinari, horticultori, botanişti, peisagişti, proprietari de drept public sau privat, voluntari - se mobilizează anual pentru această întâlnire devenită de referinţă, din 2018 fiind extinsă la nivelul întregii Europe.

Dincolo de deschiderea pentru public a mii de spaţii verzi valoroase, programul "Rendez-vous aux jardins" promovează şi înlesnesc adoptarea măsurilor şi recomandărilor iniţiatorilor - Ministerul Culturii din Franţa, la nivel european, respectiv Institutul Naţional al Patrimoniului, la nivel naţional  - în direcţia promovării, protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a grădinilor istorice, precum şi în privinţa formării continue a specialiştilor şi practicienilor domeniului pentru asigurarea transmiterii cunoaşterii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.