Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

GRAFIC | Valul patru al pandemiei dă primele semne că ar putea fi mai grav decât valul trei

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat marți, 14 septembrie, aproape 4000 de cazuri noi de COVID-19 la nivel național. Ultima zi cu un număr mai mare de cazuri a fost exact în urmă cu cinci luni, pe 14 aprilie 2021. Dincolo de această statistică zilnică, influențată de numărul de teste prelucrate, statistica săptămânală a cazurilor noi de COVID-19 arată o rupere îngrijorătoare a simetriei din ultimele șapte săptămâni.

Așa cum am arătat în analize anterioare, revenirea pandemiei, ceea ce numit valul patru, se petrece într-un ritm asemănător cu scăderea numărului de cazuri în lunile aprilie-iunie, adică epuizarea treptată a valului trei al pandemiei. Am numit aceast fenoment o revenire în „U”. În ultimele două săptămâni, însă, creșterea numărulu ide cazuri noi săptămânale se petrece într-un ritm mai alert, făcând „panta” mai abruptă decât cea a scăderii din primăvară.

Astfel, cu 14.796 de cazuri noi în săptămâna 6-12 septembrie, se depășește săptămâna „echivalentă” de la sfârșitul lunii aprilie cu peste 3000. În aceste condiții, este posibil ca în săptămâna în curs, 13-19 septembrie, să se ajungă la 20.000 de cazuri noi, pentru ca sfârșitul lunii septembrie să aducă aproximativ 35.000 de cazuri săptămânale sau chiar mai mult.

Vestea proastă ar fi, continuând în logica unei comparații cu valul trei, că panta ascendentă a valului patru ar putea să continue cel puțin încă o lună, până la aproximativ 50.000 de cazuri săptămânal, situație care va duce din nou la o presiune uriașă asupra spitalelor. O variantă optimistă ar fi plafonarea creșterii înainte de atingerea vârfului experiemntat în martie, însă autoritățile nu anticipează deocamdată o asemenea evoluție, în ciuda faptului că avem peste 5 milioane de români vaccinați anti-COVID.

content-image

content-image

content-image

Sursa date: Grupul de Comunicare Strategică

Grafic: stiripesurse.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.