Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

GRAFICE Cum s-a ales praful de sporul natural din România: Natalitatea este în picaj

Pixabay
demografie natalitate

România se află pe un trend demografic profund descendent! Fără politici pro-nataliste de amploare, România a ajuns să numere puțin peste 19 milioane de rezidenți la ultimul recensământ, iar la viitorul pierderea va face ca populația rezidentă să coboare la 18 milioane. Una dintre cauze este natalitatea scăzută, cum o arată cifrele Institutului Național de Statistică, pentru că decesele par a fi la aceleași valori, excepție făcând anii pandemici.

Cristi Șelaru, consilier la INS, a comentat, la Euronews, și miniciunile răspândite în spațiul public referitoare la numărul de nașteri din străinătate în comparație cu cele din țară.

”Natalitatea este o altă problemă majoră cu care se confruntă societatea românească. Românii rămași în țară, alături de imigranții străini, nasc tot mai puțini copii, iar cifrele INS o certifică. Anul 2022 a intrat în istoria recentă ca fiind anul în care s-au născut cei mai puțini copii după o pauză de, atenție, 134 de ani. Și, tot ca record negativ, în primul semestru al lui 2023, s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 145 de ani.

Însă, în ciuda acestor cifre care reflectă o realitate dezastruoasă, trebuie să desființăm un fake news promovat masiv în societate. Numărul copiilor români născuți în afara țării este mult mai mic decât cel al copiilor născuți în țară. Nici nu ar avea cum, pentru că, deocamată, ca un exemplu, numărul românilor aflați în țară în perioada fertilă este mult mai mare decât cel al celor plecați peste hotare. Cam la 7 copii născuți în România, doar unul se naște în străinătate, dacă ne raportăm la cifrele dintre 2009 și 2022.

Revenind, cu excepția anului 2011, în România nu se născuseră mai puțin de 200.000 de copii în niciun an de după Revoluție. Însă, în 2021, această limită alarmantă a fost depășită. Astfel, în 2021 s-au născut 196.858 de copii, în 2022 s-au născut 182.083 de copii, iar în 2023, cu mențiunea că datele sunt provizorii, s-au născut 155.390 de copii.”, a spus, la Euronews, Cristi Șelaru.

content-imagecontent-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.