Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grănicerii operează 'în condiţii de război' la frontiera Belarus - Letonia (premier)

Agerpres - Reuters
Letonia

Guvernul leton şi-a anunţat marţi intenţia de a prelungi starea de urgenţă la frontiera cu Belarus din cauza tensiunilor din zonă şi a 'atacurilor hibride' sub forma încercărilor de trecere ilegală a migranţilor care provin în principal din Orientul Mijlociu şi Asia, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Letonia nu poate deveni 'veriga slabă din lanţul' ţărilor membre ale Uniunii Europene care se învecinează cu Belarus şi se confruntă cu tentative de trecere ilegală a frontierei, a declarat ministrul leton de interne Maris Kučinskis, atribuind regimului condus de omul forte de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, responsabilitatea afluxului de migranţi la frontieră.

Actuala prelungire cu trei luni a stării de urgenţă declarate pentru prima oară în august 2021 expiră la 10 februarie.

Premierul leton Krisjanis Karins a explicat că, dacă starea de urgenţă nu este prelungită, Letonia nu ar fi în măsură să-i respingă pe cei care încearcă să treacă frontiera în mod ilegal şi va trebui 'să-i primească pe toţi cei nou-veniţi, pe toţi oamenii pe care Belarusul decide să ni-i trimită'.

Maris Kučinskis, al cărui minister supervizează Garda de Frontieră şi serviciile naţionale de poliţie, a confirmat, de asemenea, că a fost deschisă o anchetă penală împotriva a doi membri ai unei organizaţii neguvernamentale care s-au deplasat în zona de frontieră pentru a se întâlni cu 5 persoane care trecuseră graniţa. Se presupune că aceştia erau refugiaţi sirieni, care îşi făcuseră un adăpost provizoriu într-o pădure acoperită cu zăpadă din zonă şi se confruntau cu probleme medicale grave.

Ministrul a spus că grănicerii operează 'în condiţii de război' şi s-a întrebat de ce migranţii, în loc să-şi prezinte cererile de azil la un punct de frontieră, au ales să-şi rezolve problemele "în zona verde" (pădurea unde sunt posibile traversările ilegale).

Responsabilii de la Riga au indicat că, în prezent, guvernul leton lucrează la modificarea şi clarificarea legilor şi reglementărilor care ar stabili condiţii şi proceduri precise pentru returnările imediate.

Astfel de acţiuni care îi împiedică prin intimidare sau forţă pe potenţialii solicitanţi de azil să treacă o frontieră reprezintă o problemă controversată în UE şi au fost considerate justificate în foarte puţine cazuri.

Într-un raport al Ministerul de Interne, prezentat guvernului înaintea şedinţei de marţi, se afirmă că, "de la 1 august 2022, numărul încercărilor de trecere ilegală a frontierei de stat a crescut semnificativ, adică 301 cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat au fost prevenite în august şi 1.053 de cazuri în decembrie".

Raportul mai relevă că, de când a fost declarată pentru prima dată starea de urgenţă în august 2021, au fost împiedicate 7.562 de tentative de trecere a frontierei dinspre Belarus, dar nu precizează cum au fost respinse aceste încercări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.