Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia a transferat primul grup de copii refugiaţi în Luxemburg

EFE
refugiati

Grecia a transferat o duzină de copii neînsoţiţi din tabere de migranţi supraaglomerate spre Luxemburg miercuri, prima din cele peste 1.000 de relocări accelerate pe fondul îngrijorărilor legate de impactul coronavirusului asupra grupurilor vulnerabile, relatează Reuters.

Un alt grup de 50 de copii urmează să fie îmbarcat la bordul unui avion de la Atena spre Germania sâmbătă, iar alţi 20 vor fi trimişi în Elveţia la o dată ulterioară. Grecia speră să transfere aproximativ 1.600 de minori neînsoţiţi în lunile următoare, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Reținută pentru 24 de ore în trecut, a ajuns acum, în plină stare de urgență, să aibă contracte cu statul! Tânăra este membru PNL

Cel puţin 5.200 de copii migranţi din Siria, Afganistan, Irak şi ţări africane trăiesc în prezent în Grecia, mulţi dintre ei în condiţii dure în taberele din insulele din Marea Egee.

Viceministrul migraţiei Giorgos Koumoutsakos a declarat că deşi numărul de copii a fost mic, această acţiune a trimis un mesaj puternic altora pentru a urma exemplul Luxemburgului.

Grecia, a adăugat el, trebuie să suporte o cotă disproporţionată de refugiaţi.

Citește și: Incredibil! Iată ce medicament este pe lista OMS pentru combaterea Covid-19

"Grecia se confruntă cu o criză în interiorul unei crize: migraţia şi pandemia împreună", a mai declarat el televiziunii publice ERT. "Combinaţia face o situaţie deja dificilă şi mai complexă", a adăugat el.

După ce a impus devreme restricţii, Grecia s-a descurcat cu pandemia de coronavirus relativ bine în comparaţie cu multe alte state europene, înregistrând în prezent 2.170 de cazuri confirmate şi 101 decese.

Dar economia ei, ieşită dintr-o recesiune de un deceniu în urma unei crize a datoriei, este de aşteptat să sufere grav din cauza colapsului rezervărilor turistice.

Citește și: CTP cere capul lui Marcel Vela: Pentru asta, Costache a plătit cu funcția

Human Rights Watch, un ONG de apărare a drepturilor omului, a cerut Greciei în această săptămâni să elibereze toţi minorii neînsoţiţi, declarând că detenţia lor în tabere supraaglomerate sau în celulele poliţiei sporeşte riscul de a contracta COVID-19.

Sute de mii de migranţi şi refugiaţi care fug de conflictele şi sărăcia din ţările lor au utilizat Grecia ca o trambulină către alte ţări europene în 2015 şi 2016, când un acord intermediat de UE cu Turcia a oprit fluxul.

Citește și: Traian Băsescu îl face praf pe Marcel Vela: Demagogul cu elice a reuşit să-l ajungă pe Ponta şi în demagogie şi în ticăloşie

Turcia găzduieşte în prezent aproximativ 3,4 milioane de refugiaţi şi migranţi, în timp ce Grecia are circa 120.000 care aşteaptă prelucrarea cererilor de azil. Mulţi dintre ei sunt în taberele supraaglomerate din cinci insule din Marea Egee, unde organizaţiile de ajutorare afirmă că condiţiile de viaţă sunt cumplite.

Aproximativ o duzină de naţiuni europene şi-au exprimat dorinţa de a primi un număr dintre ei în mod voluntar, inclusiv Italia, Finlanda, Serbia, Irlanda şi Portugalia, au declarat oficiali greci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.