Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia amenință UE că o va da în judecată

justitie

Grecia a amenintat ca va da în judecata Uniunea Europeana pentru a bloca excluderea tarii din zona euro si a evita sufocarea sistemului bancar, relateaza Daily Telegraph, potrivit Mediafax.

"Guvernul grec îsi va folosi toate drepturile legale", a afirmat ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis.

"Primim consiliere si cu siguranta vom lua în considerare o actiune la Curtea Europeana de Justitie. Tratatele UE nu prevad iesirea din zona euro si noi refuzam sa o acceptam. Calitatea noastra de membru nu este negociabila", a declarat Varoufakis pentru Telegraph luni seara.

Aceasta pozitie intervine dupa ce marile puteri europene au avertizat ca Grecia va fi fortata sa iasa din uniunea monetara daca alegatorii resping masurile de austeritate propuse de creditorii internationali, în urma referendumului de duminica.

"Problema care se pune este daca grecii vor sau nu sa ramâna în zona euro sau vor sa îsi asume riscul de a iesi", a afirmat anterior presedintele francez Francois Hollande.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, lider al social-democratilor, a declarat de asemenea ca poporul grec nu trebuie sa îsi faca iluzii despre alegerea pe care o are de facut. "Trebuie sa fie foarte clar ce este în joc. În esenta, este vorba despre un da sau un nu pentru mentinerea în zona euro", a subliniat el.

O actiune la Curtea Europeana de Justitie împotriva institutiilor UE ar fi o miscare fara precedent si ar complica situatia referitoare la Grecia.

Oficialii greci au precizat ca iau în considerare inclusiv sa dea în judecata Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ca a decis sa menșina dar sa înghețe finanțarea bancilor din Grecia, desi datoria institutiei este sa asigure stabilitatea financiara.

Dupa luni de incertitudini legate de programul de susținere financiara, timp în care BCE a aprobat saptamânal majorarea fondurilor destinate Greciei pe fondul retragerilor masive de lichiditați din banci, premierul Alexis Tsipras a decis sa convoace pe 5 iulie un referendum pe tema masurilor de austeritate solicitate de creditorii Greciei.

Anunțul a luat prin surprindere miniștrii de Finanțe din zona euro, care au respins solicitarea autoritaților de la Atena de a prelungi cu o luna programul de susținere financiara de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro. În lipsa fondurilor, Grecia risca sa nu poata plati o datorie de 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta marti, zi în care expira si programul de finantare.

Grecia a adoptat euro în 2001, în cadrul primului val de state care au început sa foloseasca efectiv moneda unica de la 1 ianuarie 2002, potrivit site-ului Comisiei Europene. Nicio tara nu a parasit zona euro si nu exista un mecanism oficial pentru a face acest lucru.

Premierul Tsipras a declarat luni ca referendumul de duminica are ca obiectiv prelungirea negocierilor Greciei cu creditorii sai si nu iesirea din zona euro si le-a transmis grecilor ca daca se pronunta pentru austeritate sa nu se bazeze pe el pentru aplicarea acestor politici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.