Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia, condamnată de CEDO în legătură cu naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi

CEDO

Grecia a fost condamnată joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în legătură cu naufragiul din 2014 din Marea Egee al unei ambarcaţiuni care transporta circa 30 de migranţi, dintre care 11 şi-au pierdut viaţa, relatează AFP.

Potrivit unui comunicat al CEDO, autorităţile greceşti "nu au desfăşurat o anchetă aprofundată şi efectivă care să poată face lumină asupra circumstanţelor naufragiului" şi de asemenea "nu au făcut tot ce era de aşteptat în mod rezonabil din partea lor pentru a le oferi reclamanţilor nivelul de protecţie solicitat de articolul 2 al Convenţiei" europene a drepturilor omului.

Pe 20 ianuarie 2014, un vas de pescuit cu 27 de migranţi la bord a naufragiat în largul insulei Farmakonisi, iar 11 persoane, între care apropiaţi ai reclamanţilor, şi-au pierdut viaţa.

Reclamanţii au afirmat că "nava gărzilor de coastă ale Greciei a navigat cu foarte mare viteză pentru a-i împinge pe refugiaţi către coastele turce, ceea ce ar fi provocat răsturnarea vasului", a explicat CEDO. La rândul lor, autorităţile greceşti au susţinut că ambarcaţiunea migranţilor a fost remorcată spre insula Farmakonisi pentru a-i duce în loc sigur, răsturnarea ei fiind "determinată de panica şi mişcările bruşte ale pasagerilor".

Curtea de la Strasbourg, care a fost sesizată de 16 supravieţuitori, între care 13 afgani, doi sirieni şi un palestinian, a notat că nu se poate pronunţa asupra detaliilor specifice ale operaţiunii de salvare, ca urmare a "absenţei unei anchete aprofundate şi efective".

CEDO subliniază însă că "gărzile de coastă grece nu au luat niciun moment în considerare posibilitatea de a cere ajutor suplimentar sau autorităţile competente nu au fost informate pentru a trimite la faţa locului o navă adaptată unei misiuni de salvare", ceea ce ridică "întrebări serioase în privinţa modului în care s-a desfăşurat şi a fost organizată operaţiunea".

Curtea a constatat de asemenea încălcarea articolului 13 privind interzicerea tratamentelor inumane sau degradante, întrucât 12 dintre reclamanţi au fost supuşi la percheziţii corporale nejustificate.

Autorităţile elene trebuie să le plătească celor 16 o sumă totală de 330.000 de euro, a stabilit CEDO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.