Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia devine un model de gestionare a epidemiei COVID-19

www.theasset.com
port grecia

Reacţia autorităţilor greceşti în faţa ameninţării noului coronavirus este una dintre cele mai eficiente din Europa, deşi Grecia a fost una dintre ţările cele mai afectate de criza economică din deceniul trecut şi disciplina nu este una dintre trăsăturile cetăţenilor ei, comentează joi agenţia EFE.

Văzând însă ce se întâmplă în ţări precum Italia sau Spania şi cunoscând lipsurile sistemului lor sanitar, grecii au respectat măsurile de izolare, astfel că Grecia a reuşit să pună epidemia sub control. De asemenea, guvernul a adoptat prompt măsuri de prevenire, inclusiv închiderea tuturor magazinelor cu amănuntul (cu excepţia farmaciilor, supermarketurilor şi benzinăriilor) şi au fost anulate toate evenimentele religioase, în pofida reticenţei faţă de această măsură a Bisericii Ortodoxe înaintea Paştelui.

Vezi si: Lia Olguța Vasilescu aruncă în aer scena politică: În două luni de zile, administrațiile locale vor intra în colaps financiar .

Pe de altă parte, ''sosirea mai tardivă a virusului se datorează probabil faptului că Grecia are mai puţine zboruri internaţionale decât Italia sau Spania'', explică epidemiologul grec Takis Panayiotopoulos. ''Observând ce se întâmplă în Italia, aceasta ne-a permis să avem o imagine asupra epidemiei în Europa şi am putut să acţionăm rapid'', mai menţionează acesta.

Conform ultimelor date publicate de guvernul de la Atena, Grecia are un număr relativ redus de cazuri de COVID-19 şi de decese provocate de această boală, respectiv 2.192 cazuri şi 102 decese, la o populaţie de circa 11 milioane de locuitori. Dintre ţările UE, numai Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au un număr mai mic de persoane infectate raportat la populaţia totală.

Pe 11 martie, când Grecia nu avea încă niciun deces şi cazurile de coronavirus erau sub o sută, guvernul a închis şcolile şi universităţile. Două zile mai târziu, odată cu primul deces, s-a dispus închiderea barurilor şi restaurantelor, iar începând cu 24 martie a intrat în vigoare izolarea totală a populaţiei, fiind permise deplasările doar pentru cumpărături de primă necesitate, pentru a merge la medic sau a face sport.

Au fost luate şi măsuri de pregătire a sistemului sanitar şi centrele medicale private au fost obligate să-şi cedeze paturile de terapie intensivă către sistemul public. La începutul crizei în spitalele greceşti erau 565 de locuri în secţiile de terapie intensivă, număr ajuns acum la 997.

Pentru sărbătorile pascale bisericile vor rămâne închise şi slujbele se vor desfăşura fără public, fiind de asemenea interzise vizitele la rude sau prieteni în această perioadă.

Autorităţile sunt de asemenea precaute cu privire la momentul revenirii la normalitate, deşi analiştii avertizează că impactul economic al măsurilor de izolare va fi dureros, în special o creştere a ratei şomajului, care oricum era destul de ridicată, de 16,8% anul trecut.

Guvernul a adoptat un pachet financiar de susţinere a economiei în valoare de 14 miliarde de euro şi un ajutor de 800 de euro lunar pentru cei aflaţi în şomaj temporar.

Marea provocare economică rămâne însă turismul, coloana vertebrală a economiei greceşti şi care asigură circa 30% din PIB. Deocamdată nu sunt soluţii pentru acest sector şi nici nu se ştie dacă anul acesta va mai exista un sezon de vară, fie şi unul mai tardiv.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 41: Lumina din caracatiță! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.