Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia iese, în sfârşit, de sub supravegherea extinsă a Comisiei Europene: 'După 12 ani, un capitol dificil pentru ţara noastră se va încheia'

pixabay
steag grecia

Grecia va ieşi, în data de 20 august, din aşa-numitul cadru de supraveghere extinsă impus de Uniunea Europeană, a anunţat miercuri Ministerul de Finanţe de la Atena, o măsură care va da ţării o mai mare libertate în elaborarea politicii economice, transmite Reuters.

Începând din anul 2018, evoluţiile şi politicile economice ale Greciei au fost monitorizate de Comisia Europeană, în regim de supraveghere extinsă, după ce începând din 2010 şi până în 2015, Atena a avut nevoie de trei pachete internaţionale de asistenţă de la Uniunea Europeană şi FMI, cu o valoare totală de peste 260 de miliarde de euro.

"După 12 ani, un capitol dificil pentru ţara noastră se va încheia. Grecia revine la o normalitate europeană şi nu va mai fi o excepţie în zona euro", a declarat ministrul grec al Finanţelor, Christos Staikouras. Potrivit acestuia, faptul că autorităţile de la Atena şi-au îndeplinit cea mai mare parte a angajamentelor şi promisiunilor asumate faţă de Bruxelles a fost confirmat într-o scrisoare trimisă de vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, şi comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni.

Ieşirea Greciei de sub supravegherea extinsă a Comisiei Europene va însemna un grad de libertate mai mare în implementarea politicii economice şi va aduce ţara mai aproape de obiectivul său de a redobândi un rating de tip 'investment grade' (-recomandat pentru investii-nr.), a mai spus Staikouras.

Începând din 2018, când s-au finalizat programele de asistenţă, Grecia şi-a asigurat necesităţile de finanţare exclusiv de pe piaţă.

Cadrul de supraveghere extinsă a permis Comisiei Europene să monitorizeze cu atenţie modul în care autorităţile de la Atena îşi respectă angajamentele în materie de reforme structurale pentru a susţine o creştere economică sustenabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.