Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia sprijină băncile elene cu nouă miliarde de euro să îşi reducă creditele neperformante

facebook.com
lobby bani

Grecia intenţionează să furnizeze garanţii de stat în valoare de până la nouă miliarde euro pentru a ajuta băncile elene să îşi reducă povara creditelor neperformante, au declarat pentru Bloomberg două surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

Iniţiativa autorităţilor de la Atena, similară cu un program utilizat cu succes în Italia, depinde de aprobarea autorităţilor antitrust de la Bruxelles, care trebuie să decidă dacă programul nu constituie ajutor de stat ilegal. O decizie din partea Comisiei Europene este aşteptată în următoarele săptămâni, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Băncile din Grecia, cea mai îndatorată ţară din Europa, au credite neperformante în valoare de aproximativ 75 miliarde euro, care le obligă să constituie provizioane şi le restricţionează capacitatea de a acorda noi credite. Programul care vizează acordarea de garanţii de stat ar putea reduce nivelul creditelor neperformante cu cel puţin 20 de miliarde euro, a estimat Guvernul de la Atena în urmă cu un an, când a fost vehiculat pentru prima dată acest plan.

Citește și: Semnal de alarmă cu privire la Ordonanța de Urgență a Guvernului! Cui i se blochează participarea la alegerile prezidențiale

Potrivit surselor, programul va permite băncilor să utilizeze garanţiile de stat pentru aşa-numita securitizare a portofoliilor de credite neperformante. Aceste credite vor fi transferate că un vehicul instituţional specializat, care va emite obligaţiuni de mai multe tipuri. Datoriile principale vor fi garantate de guvern şi vor rămâne în bilanţurile băncilor.

Deşi planul a fost iniţiat de precedentul guvern, Kyriakos Mitsotakis, care a preluat postul de prim-ministru în urmă cu două luni, a făcut o prioritate din finalizarea negocierilor înainte ca o nouă Comisie Europeană să preia atribuţiile în luna noiembrie a acestui an.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Executivului comunitar este în contact cu autorităţile elene cu privire la schema de protecţie a activelor, dar nu a oferit alte detalii.

Sursele citate de Bloomberg susţin că băncile elene vor avea la dispoziţie cel puţin 18 luni pentru a utiliza acest program. Printre detaliile care nu au fost încă clarificate se numără cantitatea totală de credite neperformante care vor fi incluse în această schemă.

În Italia, un program similar cunoscut sub denumirea de GACS, a dus la o creşterea securitizării până la un nivel record de peste 65 de miliarde euro anul trecut. Această cifră ar urma să scadă în 2019, în condiţiile în care mai puţine împrumuturi sunt clasificate ca fiind neperformante.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.