Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia şi Turcia au inaugurat 'linia prieteniei': divergențele diplomatice nu au fost o piedică pentru o afacere promițătoare

arxipelagos.gr
feribot

O linie maritimă directă, aşa-zisa "linie a prieteniei", care leagă Salonic, în nordul Greciei, de Izmir, în Turcia, a fost inaugurată luni în plină recrudescenţă a tensiunilor între cele două ţări vecine şi rivale, relatează France Presse, scrie Agerpres.

Aceasta este prima linie maritimă directă care leagă Grecia continentală de Turcia. Până în prezent, doar unele insule greceşti din estul Mării Egee dispuneau de legături, prin mici nave, cu cele mai apropiate porturi turceşti.

Feribotul grec 'Smyrna di Levante' al societăţii elene Levante Ferries a plecat luni la ora locală 17:15 (14:15 GMT) din Salonic pentru a ajunge, după 14 ore, la marea metropolă turcă. Nava poate îmbarca 900 de persoane şi 300 de vehicule, potrivit Levante Ferries, care a lucrat trei ani la acest proiect.

Această primă călătorie de încercare a avut loc cu 35 de pasageri la bord, în majoritate cadre ale societăţii. Nava va efectua legătura de trei ori pe săptămână, potrivit societăţii elene.

Obiectivul noii linii inaugurate este de a facilita comerţul şi turismul între cele două ţări membre ale NATO, traseul maritim fiind mai scurt decât cel pe cale rutieră, conform societăţii Levante Ferries.

"Dorim să legăm din nou Europa şi Asia" şi "să profităm de cerere" pentru a "promova transportul maritim şi turistic", a declarat Yannis Dimitriadis, care gestionează această linie pentru compania respectivă.

Ambele membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi legate de secole printr-o istorie comună, Grecia şi Turcia au relaţii tensionate, în special cu privire la delimitarea apelor teritoriale în Mediterana orientală. Cele două ţări îşi pasează una alteia responsabilitatea naufragiilor repetate ale ambarcaţiunilor cu migranţi care caută să pătrundă în Uniunea Europeană. Tensiunea a crescut şi mai mult în cursul unui summit european informal la Praga, joi, când premierul grec Kyriakos Mitsotakis a părăsit dineul oficial în timpul discursului preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

"Noi nu suntem implicaţi în confruntări politice. Comerţul este liber", a comentat Yannis Dimitriadis.

Cei doi vecini, ambii membri ai NATO, au neînţelegeri vechi privind frontierele lor maritime şi aeriene, ceea ce a determinat forţele aeriene să efectueze patrule şi misiuni de interceptare aproape zilnice, în principal în jurul unor insule greceşti apropiate de coastele Turciei. 
Atena acuză Ankara că survolează insulele greceşti. În schimb, Turcia afirmă că Grecia staţionează trupe pe insule din Marea Egee şi că încalcă astfel tratate de pace semnate după cele două războaie mondiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.