Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia are nevoie de Turcia: Cere prelungirea şi extinderea acordului UE-Turcia de stopare a migranţilor

reuters.com
migranti

Grecia vrea înnoirea şi 'extinderea' acordului încheiat în 2016 între Uniunea Europeană şi Turcia vizând stoparea sosirilor de migranţi în Europa, a declarat sâmbătă noul ministru al migraţiei, Dimitris Kairidis, transmite AFP.

'Vrem un acord. Climatul este pozitiv', a declarat Dimitris Kairidis la televiziunea publică ERT. 'Acest acord va fi în principal euro-turc. Este o problemă euro-turcă', a adăugat el, scrie agerpres.ro.

După criza din 2015, statele UE au încheiat cu Turcia un acord pentru ca aceasta să reţină pe teritoriul său migranţii, mai ales sirieni, în schimbul a 6 miliarde de euro, dintre care o parte încă nu a fost livrată.

Potrivit ministrului Kairidis, obiectivul este de a amenda şi de a 'extinde' acordul din 2016 'la iniţiativa Greciei, pentru că noi avem un interes mai imediat', ca ţară europeană în prima linie a migraţiei.

Subiectul urmează să se afle în centrul unei întâlniri pe care o vor avea pe 7 decembrie, la Salonic, responsabili de rang înalt greci şi turci.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au avut o întrevedere în această săptămână la New York.

Ca şi Italia, Grecia a cunoscut o recrudescenţă a sosirilor de migranţi în acest an. Potrivit autorităţilor, mai mult de 18.000 de persoane au sosit în primele opt luni, o creştere de 106% faţă de 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.