Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia vrea să o apuce pe drumul României: Acordă, în PREMIERĂ, drept de vot diasporei sale

protest grecia atena

Parlamentul de la Atena a adoptat joi o lege care le permite grecilor din străinătate să voteze la alegerile generale, o premieră pentru această ţară a cărei diasporă numără aproximativ cinci milioane de persoane, potrivit unei surse din legislativ, relatează AFP.

Marea majoritate a deputaţilor, de la partidul conservator Noua Democraţie, aflat la putere, şi până la principalul partid al opoziţiei de stânga, Syriza, şi formaţiunea de centru-stânga Kinal, adică 288 din totalul de 300 de aleşi, au votat în noaptea de miercuri spre joi în favoarea acestei legi, potrivit aceleiaşi surse, informează agerpres.ro.

Citește și: S-a întors roata- PSD vrea dublarea alocațiilor pentru copii

Chestiunea votului expatriaţilor greci este de mult timp în dezbatere în Grecia, care a cunoscut de la sfârşitul secolului al XIX-lea numeroase valuri de emigraţie.

În ultimul deceniu, sute de mii de persoane, în special tineri, au părăsit ţara din cauza crizei datoriilor (2010-2018) care a dus la creşterea exponenţială a şomajului în Grecia, ţară de 11 milioane de locuitori.

Citește și: Rareş Bogdan intervine în scandalul momentului: O duduie ignorantă, o persoană care face din xenofobie un titlu de glorie

Conform noii legi, expatriaţii vor putea vota de acum în ambasadele sau consulatele Greciei din străinătate.

Printre condiţiile cerute figurează o şedere în Grecia pentru o durată minimă de doi ani în cursul ultimilor 35 de ani şi actualizarea declaraţiei fiscale, conform unui articol de lege. Acest articol nu a primit decât 200 de voturi din 300, unii deputaţii de dreapta exprimându-se împotrivă.

Citește și: Panică în sistemul de apărare și ordine publică- ‘Vor avea pensii mai mici cu 30%’

Legea a fost adoptată datorită unei revizuiri a Constituţiei elene de către parlament.

Însă, în timp ce votul pentru expatriaţii greci a avut parte de un amplu consens în cadrul revizuirii constituţionale, alte propuneri, cum ar fi separarea Bisericii Ortodoxe de stat sau interzicerea discriminării pe bază de orientare sexuală, nu au fost aprobate de majoritatea guvernamentală, ceea ce a stârnit numeroase reacţii, printre care şi cea a Amnesty International.

Citește și: Bubuie USR-ul, după execuția făcută noaptea: Mii de semnături false, aduse de o firmă angajată de un apropiat al lui Barna .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.